Mediteranski plesni centar Savičenta- U rujnu izvedba Rob3rta, radionica za mlade i građane 60+

37
Foto/Facebook

U Mediternaskom plesnom centru Svetničentu 1. rujna održat će se premijera plesne predstave Rob3rta.

Rob3rta treći je u nizu solo radova plesačice i koreografkinje Roberte Milevoj koji se nastavlja na predstave Roberta, Roberta (2010) i Opet Roberta (2013). U dosadašnjem stvaralaštvu, autorica se bavila propitivanjem odnosa između izvedbe i koreografije kao mjesta susreta prirodnog emotivnog iskustva s umjetnim prostorom izvedbe.

Autoricu u okviru ovog projekta primarno interesira analiza kapaciteta vlastitog izvođačkog tijela, kapaciteta koji su nužno uvjetovani unutarnjim sadržajima, a pri čemu se kao centralno pitanje nameće sljedeće – na koji način osobni emotivni doživljaji, sjećanja i unutarnji monolozi mogu postati uporištem za solo izvedbu te kako obilježja vlastite (ženske) prirode i modusi njene manifestacije u plesnoj izvedbi, mogu uvjetovati drugačije poetske pristupe plesnom materijalu i koreografiji. Tijelo se ovdje promatra kao mehanizam koji nosi sa sobom ispovijest, ali i povijest izvedbenosti specifičnog autorskog tijela.

Upućen je i poziv amaterskim plesačima između 9 i 17 i pjevačima 60+ za na sudjelovanje u umjetničkom istraživanju i izvedbi u koreografiji Matije Ferlina

Umjetničko istraživanje Matije Ferlina naslanja se na radionicu S kolina na kolino održanu u svibnju. Dok je na svibanjskoj radionici fokus bio na fizičkim aspektima odnosa djece i roditelja, u rujnu s novim i starim polaznicima koreograf gradi i istražuje izvedbeni jezik koji se temelji na fizičkom dijalogu između djece (9-17godina) i profesionalnih plesača.

ferlin
Foto/Facebook

Također, za potrebe istraživanja, projektu se pridružuju kazališni amateri starije generacije s kojima se gradi vokalna struktura za potrebe same izvedbe.
Pozivaju se mladi od 9 do 17 godina koji se bave ili imaju želju baviti se suvremenim plesom i pokretom, te građane 60+ godina koji se bave ili imaju želju baviti se zborskim pjevanjem, da se prijave na sudjelovanje! Prijave se zaprimaju do 10. Rujna 2019. na broj telefona 099 665 4336 (Petra Begović).

Proces rada predviđen je za period od 16. do 27. rujna, svakodnevno u trajanju od 3 do 4 sata u Mediteranskom plesnom centru Svetvinčenat. Proces će rezulirati zajedničkom izvedbom 27. rujna 2019.
Ovo je jedinstvena prilika za sudjelovanje u umjetničkom procesu i izvedbi sa profesionalnim plesačima tijekom koje će amateri iskusiti profesionalno kazališno okruženje.

Već 13. rujna 2019. U 20 sati na programu je  prezentacija rada u nastajanju „OTVARANJA“ (Jan Rožman, koreografija i režija, Peter Frankl, Kaja Janjić, Julija Pečnikar, Daniel Petković,izvođači, Varja Hrvatin, dramaturgija, Vid Merlak, zvuk i video, Tanja Pađan, kostimi, Urška Vohar, oblikovanje svjetla, Sabina Potočki, producentica).

Na prvoj jesenskoj rezidenciji MPC-a slovenski autorski tim predvođen koreografom Janom Rožmanom radi na predstavi radnog naslova Otvaranja.

Otvaranja su temeljena na internetskom meme fenomenu. Koreograf uzima estetske i metodološke procedure pronađene unutar memesa te ih translatira u performativne sekvence za četvoro plesača. Pritom se poigrava procedurama repeticija i varijacija propitujući nove puteve komunikacije u vrijeme digitalizacije naše svakodnevice. Prezentaciju rada u nastajanju publika može pogledati, kako je najavljeno, u petak 13.rujna u 20 sati.

Komentari