“Mate Svjetski” u Vrgorcu – Festival putnika, pustolova, putopisaca u počast velikom hrvatskom globtroteru

337

Topla preporuka, svratite ovoga vikenda u Vrgorac, na četvrti Festival pustolova “Mate Svjetski“.
Tradicionalno je to okupljanje putnika, putopisaca avanturista i svih zaljubljenika u putovanja, a održava se u čast velikog hrvatskog globtrotera, Mate Šimunovića, poznatijeg kao Mate Svjetski. Vrgorac i Matino rodno mjesto Stilja postaju mjestom susreta svjetskih putnika, koji će posjetiteljima festivala prepričavati svoje doživljaje i avanture s dalekih putovanja. Domaćini festivala Turističke zajednice grada Vrgorca i naš ajuspješniji hrvatski i svjetski priznati alpinist i pustolov Stipe Božić, rođeni Vrgorčanin. Poznati hrvatski svjetski putnik na put je krenuo 1928. godine. U 19 godina dugome putu s psom Globusom Mate Šimunović je prevalio biciklom, pješice i jedrilicom 360 tisuća kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 država.

U subotu 25. kolovoza u gradskom parku Vrgorca, s početkom u 21 sat posjetitelji će čuti priču o pustolovini „RAPA NUI“ Jurice Galića Juke koji je nakon putovanja u Meksiko 2016. radi istraživanja naslijeđa Maja i Asteka, krajem 2017. godine nastavio putovanje Južnom Amerikom. Posjetio je Peru, Boliviju, Čile i Argentinu te Uskršnji otok (Rapa Nui), put 50 puta dulji od Ekvatora.

Priče virovitičkog fotografa i putopisca Saše Pjanića i Varaždinca Damira Filipovića, vođe My Life 4 Kids tim kroz putopisno predavanje „Afričke priče“ prenijet će posjetiteljima svoje doživljaje s putovanja Zapadnom Afrikom od 2015. do 218. godine.

Govorit će i o svome sudjelovanju na najvećem humanitarnom reliju na svijetu „Budapest–Bamako“ te o humanitarnim, putopisnim i fotografskim projektima, o izazovima i iskušenjima putovanja autom po Africi. Dočarat će proživljeno u zemljama kojima su putovali, a prošli su Maroko, Mauritaniju, Senegal, Gambiju i Mali.
U nedjelju 26. kolovoza, u 20 sati u centar mjesta Stilja stižu članovi ekspedicije „Vlaji na Himalaji“ koji su 1. listopada prošle godine osvojili 6.476 metara visok vrh Mera Peak. O svojim će iskustvima okupljenima govoriti
Vedran Mlikota i Stipe Božić.


Posjetitelji će u Stiljima moći pogledati multimedijalni prikaz „Polarni san – prva hrvatska ekspedicija na Južni pol “
Davora Rostuhara, koji je prošle godine upravo u Stiljima najavio svoju ekspediciju života. Rostuhar je tako prvi Hrvat koji je od ruba Antartike stigao pješice do Južnog pola. Ekspedicija je trajala 47 dana, Rostuhar je 1163 kilometara prešao sam, bez dostave hrane, a svu opremu vukao je u saonicama teškim 135 kilograma.

Bogati program Festivala pustolova “Mate Svjetski” za sve je posjetitelje besplatan.

Komentari