Posljednjeg vikenda u rujnu svi putevi vode u Savičentu, malom mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz regije i šire, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. Naime, ove subote, 24. rujna od 11.00 sati pa sve do nedjelje 25. rujna do 19.00 sati. tu će se održati 5. Festival sira (Kaštel Morosini Grimani), 12. Mrkat istrijanskega dela (Placa) te 17. izbor Naj koze (Žlinja).

Posebnost ovogodišnjeg festivala sira je obilježavanje pete godišnjice te su tom prigodom organizatori posjetiteljima pripremili iznenađenje teško pet kilograma – posjetitelji će moći uživati u degustaciji pet kilograma sira. Festival će otvoriti istarski KUD-ovi svojim nastupom u subotu, 24.09. u 11:00 sati nakon čega slijedi rezanje 5 kilograma sira s kojim će organizatori počastiti posjetitelje.

Kaštel Morosini Grimani idealan je objekt za održavanje festivala, s obzirom da je Kaštel jednako star kao i stočarstvo, te se dvije stvari mogu ujediniti u jednu zajedničku manifestaciju. Ove se godine očekuje oko 4.000 posjetitelja.

Kastel_Festival sira_3

Na ovogodišnjem festivalu svoje proizvode će izlagati dvadesetak izlagača od kojih je deset iz Istre. Oba dana trajanja Festivala, posjetitelji će moći uživati u bogatom sadržaju koji se sprema za sve generacije. Oba dana festivala, atmosferu će održavati Šik Šok – kućni bend koji se odlično ukomponirao u cijelu priču. Također, feštu će svojim nastupom začiniti Davor Radolfi te Bruno Krajcar nastupom na Placi u subotu s početkom u 20:00 sati.

Sprema se bogat program kako za starije tako i za one najmlađe koji će u nedjeljnim poslijepodnevnim satima moći uživati u pastirskim igrama, kreativnim radionicama te dramskom prikazu. Mališani će moći naučiti kako postati pravi pastiri te će uz pomoć članova udruge Birikina zajedno izraditi veliki sir.

Na Placi, ispred Kaštela, posjetitelji se mogu vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu 12. Mrkata istrijanskega dela. Izlagači će ponovo oživjeti stare slike i vještine zanata iz davnina. Kažuni, istarski instrumenti te suveniri od maslinovog drva, samo su dio onog što će posjetitelji moći vidjeti u oba dana. Na Mrkatu istrijanskega dela očekuje se 45 izlagača starina, a posjetitelji će moći kušati prave istarske delicije; domaći kruh, pršut, tjesteninu te fritule.

Kastel_Festival sira_

Istog će se dana u 17:00 sati na veselje mnogobrojnih birati Naj koza, tradicionalna manifestacija koja se održava 17. godinu za redom. Izbor Naj koze održat će se u Žlinji, a koze će se birati u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza, koza s najvećim cicama, naj prč te koza miss Istre.

Uz Festival sira održava se i Ex tempore u kojem će mališani od 2. do 15. godina slikati na temu Koze te naposljetku biti i nagrađeni.

Organizatori V. Festivala sira su Općina Svetvinčenat, Turistička zajednica Općine Svetvinčenat te Zadruga Dva roga, dok je pokrovitelj festivala Istarska županija.