Ljetno kino za prvi dan ljeta

94

Dangube su pet prijatelja na životnoj prekretnici koji vode dokoličarski život u malom primorskom gradiću. Bez ikakvih ciljeva u životu, dane provode zabavljajući se, pijući i ‘loveći’ žene. Kada djevojka jednog od njih ostane trudna, vlastiti ga otac natjera da je oženi. Nakon vjenčanja i rođenja djeteta, on nastavlja po starom, riskirajući uništenje vlastite obitelji.

Jedini od prijatelja koji odluči zatražiti više od života je Moraldo, svojevrsni Fellinijev alter-ego. Glazbu potpisuje Nino Rota, a jednu od glavnih uloga tumači zvijezda talijanskih komedija Alberto Sordi. Dangube su jedan od značajnijih Fellinijevih filmova kod kojeg se ističe, uz jak autobiografski moment, i pomak u Fellinijevom stvaralaštvu.

Uz nagradu Srebrni lav na Venecijanskom filmskom festivalu i nominaciju za nagradu Oscar za najbolji scenarij, Dangube je trostruko nagradio i Talijanski nacionalni sindikat filmskih novinara.

Svečanim otvorenjem Ljetnog kina otvaramo i ciklus jednog od najznačajnijih talijanskih filmskih redatelja. U sklopu Ciklusa filmova Federica Fellinija našle su se romantične komedije Slatki život, Bijeli šeik, Ginger i Fred, dokumentarni komični film Klauni i komedija Fellinijev Rim. Giulietta od duhova, Fellinijev prvi film u boji, bavi se životnim problemima sredovječne kućanice koju tumači njegova supruga, glumica Giulietta Masina.

Na repertoaru su se našla i dva omnibusa, Boccaccio ’70 i Tri koraka u ludilo, iz kojih prikazujemo Fellinijeve segmente Iskušenja doktora Antonija i Toby Dammit.

Klasik Slatki život, uz brojne druge nagrade, nagrađen je i Zlatnom palmom u Cannesu, a prema liku novinara Paparazza nastao je i naziv za posebnu novinarku profesiju.

Filmove u Ljetnom kinu možete pogledati svaku večer od 21. lipnja do 4. kolovoza u 21 sat i 30 minuta. Ovoga ljeta na repertoaru je ciklus filmova Pedra Almodóvara, danska drama Lov, Hanekeova Ljubav, romantične drame Početnici i Tužna veza, britanska komična drama Ženska prava hoću te Sorrentinova komična drama Ovo mora biti pravo mjesto.

Komentari