Legendarni plakat filma M.A.S.H. u sklopu izložbe Arsena Roje u Galeriji Kortil

U ponedjeljak 21. listopada u 19 sati Galerija Kortil otvara izložbu Zatvaranje kruga Arsena Roje.

52
Arsen Roje/Crtež s autoportretom1966-

Plakat Altmanovog filma M.A.S.H.  pohranjen nam je u vizualnoj memoriji još iz ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Široj javnosti manje je poznat podatak da je autor tog plakata upravo Arsen Roje, rodom iz Splita koji se 1968. godine doselio u New York.

Za ovaj je plakat dobio prestižnu nagradu Motion Picture Advertising Award, kao i za drugi plakat filma Casanova, Federica Fellinija iz 1977. godine. To mu je donijelo svjetsku slavu, no Roje se cijelog života, a umro je 2007. u Los Angelesu, bavio slikarstvom.

Ovog je ljeta, ovom izuzetnom autoru Galerija umjetnina u Splitu postavila izložbu pod nazivom Zatvaranje kruga.
Riječka će publika izložbu moći vidjeti u Galeriji Kortil od 21.listopada do 2. studenog 2019. godine. Autor izložbe je Branko Franceschi.

U slučaju samostalne izložbe Arsena Roje sintagma zatvaranja kruga funkcionira na dvije razine. Na onoj koja se tiče sadržaja izložbe Zatvaranje kruga povezuje umjetnikova djela i cikluse izvedene u prvoj dekadi njegove karijere u rodnom Splitu s radovima nastalima u posljednjoj dekadi njegovog života u Los Angelesu, gradu koji mu je postao drugim domom i u kojem je proveo zrele godine života i umjetničke karijere. Na osobnom planu, izložba označava posthumni povratak sina razmetnog u sredinu u kojoj je stasao.

Ciklus crteža velikih formata Roje je izveo 1965./66. godine u varijaciji pop-artističke manire za potrebe svoje prezentacije u New Yorku. Riječ je o kompleksnim kompozicijama, svojevrsnim kolažima vizuala preuzetih iz domaćeg i inozemnog tiska, uz koje Roje postavlja riječi ili slogane izvedene u tada popularnim fontovima, široke plosnate strelice ili ukrižane  pruge pigmenta izvučene snažnom gestom, autoportret, portret supruge, te drugo. Kompozicije razvija organski, spontano dodajući elemente koji s ostatkom nemaju neku čvršću poveznicu, ali vizualno dobro funkcioniraju.

Roje je pokazao da majstorski barata simboličkim prostorom kompozicije, umješno stvarajući ravnotežu između disparatnih dijelova kao što su prizori s izraženom perspektivom, trodimenzionalni objekti, likovne dvodimenzionalne partije, znakovi i riječi.

Ciklus Dijelovi tijela kojeg je Roje počeo stvarati u novom mileniju, predstavljen je kao središnji dio izložbe, a izbor uključuje i nekoliko kompozicija iz prijelaznog razdoblja poput Autoportreta iz 1999. godine.  Umjetnik kao da pronalazi zadovoljstvo u promatranju i bilježenju postupne degradacije vlastitog tijela, njegove potrošenosti i nagovještaja konačnog odlaska.

Arsen Roje_M.A.S.H
Arsen Roje/M.A.S.H

Arsen Roje (Split, 1937. – Los Angeles, 2007.) pohađao je  Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu od 1956 do 1957. godine. U Pariz seli 1966., potom 1968. godine u New York, da bi se 1971. godine konačno nastanio u Los Angelesu. Izlagao je na skupnim i samostalnim izložbama diljem SAD-a, a predstavljale su ga galerija Ivana Karpa OK Harris u New Yorku i Perez Projects u Los Angelesu.

Izložba će se u Galeriji Kortil moći pogledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

 

Komentari