Kvartet portugalskih harmonikaša na Kastafskom kulturnom letu

69

Danças Ocultas su četiri mlada harmonikaša iz Agueda kraj Porta, a spadaju među najinovativnije i najuzbudljivije predstavnike suvremene portugalske glazbe. Već nekoliko godina traje njihov uspon na međunarodnoj „world music“ sceni – s naizgled vrlo jednostavnim konceptom: tiho, lirski, više ili manje tradicionalno, sa samo četiri dijatonske harmonike. Ime kvarteta nema nikakve veze s ezoteričnim svjetovima, nego znači da Dancas Ocultas izvode glazbu za plesove koje tek treba izmisliti. Slavni fado ne igra nikakvu ulogu, sastav više nalazi inspiraciju u tradicionalnoj seoskoj glazbi, a tu su i novi tango – tango nuevo – te komorna glazba, npr. ruski kvartet Terem. Također se ne upuštaju u natjecanja u virtuoznosti i ne sviraju čisto narodnu glazbu. „Impresionistička narodna glazba“ možda najbolje opisuje ovu bezvremenu umjetničku glazbu: minimalističke, duboke zvučne slike pune neočekivanih zaokreta i plemenite melankolije. Vrlo posebna glazba – nemoguće je umaći njezinoj magnetskoj privlačnosti.

Jedan od prvih pobornika sastava Dancas Ocultas bio je Gabriel Gomes, harmonikaš iz najpoznatijeg portugalskog „world music“ sastava – Madredeuss. Potaknuo ih je da istraže vlastite svjetove zvuka. Njihova suradnja s koreografom Paulom Ribeirom i redoviti nastupi na međunarodnim festivalima donijeli su im međunarodno odobravanje mnogo šire od portugalskih granica.

Dancas Ocultas odabrani su 2010. za iznimno hvaljeno predstavljanje glazbenika na Womexu, najvećem ‘world music’ sajmu u Kopenhagenu, Danska.

Diana B.

Komentari