Zvučna i prilično krvava instalacija u zagrebačkoj Galeriji Močvara

42
Novo događanje u zagrebačkoj Galeriji Močvara donosi zvučnu instalaciju “until I die” koju pokreće struja generirana iz krvi ruskog umjetnika Dmitrija Morozova aka ::vtol::. Za prvo predstavljanje instalacije krv je prikupljana tijekom 18 mjeseci u ukupnoj količini od 4.5 litara, koje su zatim razrijeđene na 7 litara koliko je bilo potrebno za instalaciju.
U zagrebačkom izdanju, kao i ostalim koji su uslijedili nakon premijere, umjesto prave umjetnikove krvi koristi se umjetna. Otvorenje instalacije je u utorak 23. listopada u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Instalacija se može pogledati u Pogonu Jedinstvo od 24. do 26. listopada, svaki dan od 17 do 20 sati.
Dmitry Morozov (aka ::vtol::) je transdisciplinarni umjetnik i istraživač fokusiran na suvremene umjetničke medije uključujući zvuk, robotiku i instalacije. Morozov navodi da je u ovom radu motiviran željom za stvaranjem tehnobiološkog hibrida koji je produžetak umjetnikovog tijela i koji koristi njegovu vlastitu životnu snagu za stvaranje elektronskog zvuka.

Organizatori su Udruženje za razvoj kulture “URK” + Klub Močvara & KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse
Kustosice Galerije Močvara: KONTEJNER | Ena Hodžić & Tereza Teklić, a
projekt podržavajuMinistarstvo kulture Republike HrvatskeGrad ZagrebZaklada “Kultura nova”Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Komentari