Zvjezdan Ružić i Inspiration: Jedinstven doživljaj sinoć u riječkom Kazalištu!

134
Izvor: Svjetlana Hribar FB
U svom gradu, s dozom treme i s mnogo emocija, jazz pijanist Zvjezdan Ružić, predstavio je nove autorske skladbe s albuma Inspiration, a u sklopu već poznatog projekta originalnog naslova Pianotron.
Promišljajući glazbu na svoj, jedinstven način, pritom istovremeno muzicirajući na klaviru i melotronu (odatle i fuzija ova dva instrumenta u naslovu projekta Pianotron), Zvjezdan Ružić je svaku od dvanaest skladbi popratio pričom o njihovom nastanku. Živa riječ vrlo je važna u interakciji glazbe s publikom, jer su okolnosti u kojima su nastale pojedine skladbe odredile njihov karakter, ritam, melodiju, emociju…
Spominjem samo neke: skladba „Ana Maria“, posvećena petnaestgodišnjoj djevojci žrtvi zagrebačkog potresa, dočarava vibracije, buku, ali i košmar u kojem je nestao jedan mladi život; kompozicija „Mama“ kao da je pisana za talijanski film iz vremena neorealizma; a „Maslačak“ nosi začudno duhovitu melodijsku liniju, koji sklizne iz stvarnog u nestvarno poput otpuhanog maslačka…
Izvesti dvanaest skladbi u nizu iste večeri, na dva instrumenta, rekla bih da je svojevrsni podvig – umjetnički izazovan, a fizički zahtjevan, jer traži golemu mentalnu koncentraciju i rad – svih ekstremiteta. Što Zvjezdan Ružić radi s lakoćom, energijom i inspiracijom stvaraoca.
Već sam doživljaj ove uživo izvođene glazbe jedinstven je. Ali Ružić ide i korak dalje: na njegovom novom albumu ima dvoje neočekivanih, slavnih i blistavih gostiju, čija se pojava čini – najprirodnijom stvari na svijetu!
Javnost je za suradnju Zvjezdana Ružića i Josipe Lisac saznala kad su na inauguraciji predsjednika Milanovića otpjevali hrvatsku himnu. Sinoć smo doznali da njihovo prijateljstvo traje od ranije, od trenutka kada je naša glazbena diva čula Ružićevu glazbu i oduševila se njegovim autorskim idejama.
Za album Inspiration, Zvjezdan Ružić u svom je stilu, adaptirao skladbu „Jesam li ti rekla da te volim“, a Josipa Lisac joj je dala svoj izvorni doprinos, zabilježen u studiju.
Sinoć, na velikoj sceni riječkog kazališta, dogodio se – kako Josipa Lisac kaže – trenutak. Svjedočili smo jedinstvenom spoju tahnicističke glazbe i klasičnog zvuka klavira s najprirodnijim instrumentom – ljudskim glasom.
I to kakvim!
Slušali smo Josipu Lisac u najboljem izdanju, umjetnicu koja osjećajući sve dimenzije Ružićeva stvaranja s lakoćom balansira između trenutne inspiracije i zadanog glazbenog sloga.
A u finalu, čuli smo skladbu „Tvoj život“, nastalu na stihove fra Ivana Kramara koje na studijskoj snimci čita Luko Paljetak.
Pojava i sudjelovanje akademika Luka Paljetka, dala je ovom koncertu dodatnu stvaralačku dimenziju. Sonornim glasom, zaogrnutim moćnom glazbom Zvjezdana Ružića, Luko Paljetak interpretirao je stihove nervom snage, nade i vjere u umjetnost, u čovjeka i prijateljstvo.
Večer za pamćenje!
Tekst: Svjetlana Hribar

Komentari