‘Zvizdanu’ Grand Prix u Francuskoj!

171
Zvizdan

Najnovije priznanje “Zvizdanu” stiže iz Francuske i to Grand Prix na međunarodnom festivalu War on Screen u Châlons-en-Champagne.

U konkurenciji od devet dugometražnih naslova, među kojima je bio i višestruko nagrađivani mađarski film ‘Saulov sin’ Lászla Nemesa, međunarodni žiri kojim je predsjedavao renomirani englesko-francuski redatelj Roland Joffe (nagrađivani filmovi ‘Polja smrti’, ‘Misija’) ‘Zvizdan’ je proglasio najboljim. Riječ je o glavnoj nagradi inače prvog međunarodnog festivala posvećenog temi rata i konflikta.

Grand Prix spomenutog festivala dvanaesta je nagrada u nizu priznanja koje je proteklih mjeseci osvojio ‘Zvizdan’. Festivalski život filma trenutno je u punom zamahu – nakon što je bio prikazan na 15 festivala, uz sjajne reakcije publike, struke i kritike, slijedi niz od zasada više od 30 potvrđenih festivala na kojima će se ‘Zvizdan’ predstaviti u narednim mjesecima. Nakon što je u četvrtak otvorio festival LET’S CEE Film Festival u Beču te premijerno predstavljen publici u Austriji, jučer je održana izuzetno uspješna talijanska premijera filma na međunarodnom festivalu u Ferrari uz unaprijed rasprodane projekcije. U isto vrijeme film je predstavljen i na najutjecajnijem filmskom festivalu u Istočnoj Aziji, Busan Film Festivalu u Južnoj Koreji. Također, ‘Zvizdan’ paralelno gostuje i na Međunarodnom festivalu u Riju u Brazilu te na Haifa Film Festivalu u Izraelu.

Sjajan prijem kod publike ‘Zvizdan’ ima i na domaćem terenu – u prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je 12 019 posjetitelja te je time bio najgledaniji film proteklog vikenda u hrvatskim kinima i uz Box Office rezultate ostvario treće najuspešnije kino otvaranje hrvatskog filma od osamostaljenja, nakon filmova ‘Svećenikova djeca’ Vinka Brešana i ‘Šegrt Hlapić’ Silvija Petranovića. U prvih sedam dana prikazivanja, ‘Zvizdan’ je pogledalo 16 929 posjetitelja.

Komentari