“Zvizdan” hrvatski kandidat za Oscara

211
Zvizdan

Kao i svake godine, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD) odabralo je predstavnika Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, 88. po redu Oscar i to u kategoriji najboljih stranih filmova.

15 članova HDFD-a iz svih strukovnih ogranaka toga društva biralo je između sedam filmova ovogodišnje produkcije koji su se odazvali pozivu: “Iza sna” Igora Filipovića, “Ljubav ili smrt” Daniela Kušana, “Kosac” Zvonimira Jurića, “Takva su pravila” Ognjena Sviličića, “Ti mene nosiš” Ivone Juka, “Zagreb cappucino” Vanje Sviličić i “Zvizdana” Dalibora Matanića.

Odlučeno je da Hrvatsku ove godine predstavlja “Zvizdan”, koji već neko vrijeme niže brojne uspjehe po filmskim festivalima od Cannesa preko Pule do Sarajeva.

Radnja filma “Zvizdan” događa se u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Komentari