Žene od A do Z: Preventivnim pregledima može se pobijediti rak dojke

91
Žene od A do Z: Od ambicije do zdravlja

Povodom obilježavanja Dana ružičaste vrpce i mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja hrvatskog primorja Rijeka održana je panel rasprava “Žene od A do Z: Od ambicije do zdravlja“.

Razgovor je moderirala predsjednica Primorsko-istarske podružnice HUOJ-a Ermina Duraj, a govorilo se o dijagnostici i oblicima liječenja raka dojke, preprekama na putu prema ozdravljenju, procesima koje žene prolaze kod dobivanja dijagnoze raka dojke, uključujući i važnost uspostavljanja ispravne komunikacije liječnika s pacijenticama.

U razgovoru su sudjelovale ravnateljica Doma zdravlja PGŽ Emina Grgurević Dujmić, glavna urednica Radija Korzo Jana Bubnič Arčanin, novinarka Lea Domijan, psihoterapeutkinja Inka Miškulin, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović Ružić i predsjednica Udruge žena operiranih dojki Nada – Rijeka Miranda Zakarija.

Žene od A do Z: Od ambicije do zdravlja

“Prevencija je ključna u borbi protiv raka dojke, žene u starijoj dobi trebaju redovno obavljati mamografske preglede, dok se mlađim djevojkama preporučuje ultrazvučni pregled nakon čega liječnik vrši trijažu i procjenjuje razinu rizika dobivanja dijagnoze”, istaknula je ravnateljica Grgurević Dujmić naglasivši da bi se sve žene trebale odazvati na preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Voditeljica Odjela za javno zdravstvo NZZJZ PGŽ Helena Gilbotić Kresina, voditeljica Odsjeka za javnozdravstvene programe Svjetlana Gašparović Babić i županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Ines Vrljić predstavile su rad Odjela te najavile javnozdravstvene programe za ovu godinu.

Žene od A do Z: Od ambicije do zdravlja

Događanje u organizaciji Primorsko-goranske županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Lige protiv raka PGŽ i Hrvatske udruge odnosa s javnošću, održano je s ciljem edukacije i informiranja o važnosti redovnih pregleda, samopregleda dojki te zdravog načina života kao ključnih faktora u očuvanju zdravlja.

Žene od A do Z: Od ambicije do zdravlja

Poseban naglasak stavljen je na važnost pružanja podrške ženama koje se suočavaju s dijagnozom raka dojke i stvaranja sigurnog prostora za razmjenu njihovih iskustava. Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, što je dijelom rezultat provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja.

Glazbeni gost iznenađenja bio je Damir Kedžo u pratnji mladog gitariste Imrana Duraja. Poklone za panelistice osigurao je Eucerin, a sudionice su se zasladile i županijskim čokoladama čiji je omot na temu Frankopana kreirao poznati dizajner Juraj Zigman.

Žene od A do Z: Od ambicije do zdravlja

Komentari