Zbog koronavirusa muzeji u Hrvatskoj bilježe pad prometa do 80%

26

Hrvatski muzeji pogođeni su nezapamćenom krizom. Muzejsko-dokumentacijski centar zabilježio je kako muzeji u Hrvatskoj bilježe milijunske gubitke i nezapamćen pad broja posjetitelja. Uzrok tome je naravno, pojava pandemije koronavirusa. Network of European Museum Organisations u svibnju je predvidio da muzeje očekuje dugotrajan dramatičan pad prihoda do kraja godine. Silazni trend zabilježen je od početka pojave pandemije koronavirusa pa sve do danas.

Primjerice, Arheološki muzej Istre samo ovoga ljeta izgubio je 55, 6% posjeta te u ljetnim mjesecima s 247 344 posjetitelja pao na 109 687 posjetitelja. Zbog pada broja posjetitelja, Arheološki muzej Istre izgubio je svaki tjedan sezone gotovo 150 000 eura. Muzej Grada Pazina u 2019. godini imao je 15 558 posjetitelja do 27. rujna, dok je ove godine zbog koronavirusa broj posjetitelja pao na 4 762 do 27. rujna. Promet Muzeja Grada Pazina u 2020. godini ostvaren je u iznosu od 31% u odnosu na prošlu godinu. Povijesni i pomorski muzej Istre-Museo storico e navale dell’Istria u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, posjetilo 60% manje posjetitelja.

Ipak, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u 2019. godini od 1. siječnja do 26. rujna, računajući i izlagački prostor Malog salona imao je 7562 posjetitelja. U 2020. godini u istom periodu, od 1. siječnja do 26. rujna riječki MMSU bilježi povećanje broja posjetitelja. Zabilježeno je čak 9828 posjetitelja, odnosno 29.965 % više nego u prošloj godini. Naravno, bitno je napomenuti da Rijeka ove godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture i da se očekivala mnogo veća posjećenost kulturnim sadržajima općenito. Dvomjesečni period zatvaranja MMSU-a za posjetitelje (od 12. ožujka do 12. svibnja) i sveprisutna COVID kriza imala je velik utjecaj da posjećenost Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koja bi bila čak i veća.

U Hrvatskoj među najposjećenije muzeje, prema statistici Muzejsko-dokumentacijskog centra, spadaju Arheološki muzej u Puli, Muzej grada Splita, Klovićevi dvori u Zagrebu i Muzej prekinutih veza u Zagrebu. Muzej prekinutih veza zabilježio je 85, 9% posjetitelja. Prošle godine potonji muzej posjetilo je 34 045 posjetitelja u srpnju i kolovozu, dok je ove godine brojka samo 4 778.

Iz Muzejsko-dokumentacijskog centra kazali su kako će podaci nažalost biti još sumorniji jer je sezona prošla, a Covid-19 je još uvijek među nama. Školski izleti su na čekanju, a većina muzeja je i zatvorena. Trunku nade iz Muzejsko-dokumentacijskog centra dala je Maja Kocijan, autorica teksta o istraživanju MDC-a kazavši: “Uz pomoć i podršku osnivača koji muzejima moraju pomoći da opstanu treba se, što bi rekao Držić, vremenu ‘akomodavat’ i ovo doba kada je rad s korisnicima smanjen iskoristiti za sve ono za što ‘nismo imali vremena’, od inventarizacije do digitalizacije i stvaranja novih digitalnih sadržaja, aktivnosti i usluga kojima u ‘novom normalnom’ raste vrijednost, značaj i utjecaj.”

Komentari