Završen projekt ArTVision – Hrvatska bogatija za 32 dokumentarna filma!

Povodom završetka projekta ArTVision održana konferencija za novinare u sjedištu Primorsko-goranske županije.

157

U sjedištu Primorsko goranske županije danas su predstavljeni rezultati netom završenog projekta ArTVision u kojem su sudjelovale četiri jadranske zemlje – Albanija, Crna Gora, Italija i Hrvatska, a koji je za cilj imao unapređenje promocije suvremene umjetnosti, poboljšanje suradnje te umrežavanje umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti.

U okviru projekta snimljeno je ukupno 140 kratkih dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua s prikazom lokalnih i nacionalnih suvremenih umjetnika, koje su realizirale televizijske ekipe iz svih zemalja sudionica projekta. TV ekipa Kanala RI, hrvatske televizije na projektu, novinarka Mirela Hunček i snimatelj Igor Paulić, snimili su ukupno 32 kratka dokumentarna filma o hrvatskim suvremenim umjetnicima. Dio njih promoviran je u lipnju prošle godine u Art-kinu Croatia.

Također filmaši iz svake zemlje izradili su po tri duža dokumentarna filma u trajanju od 26 minuta o suvremenoj umjetnosti. Među njima se izdvojio film Marina Lukanovića “Delta – An Affluence of Arts” koji je bio zapažen na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je u posebnom dijelu programa dobio nagradu za najbolji dokumentarni film.

Kako se radi o projektu čiji realizirani projekti nadilaze regionalnu važnost, filmove će od ožujka početi emitirati i HRT3 čiji se glavni urednik Dean Soša u konferenciju uključio putem interneta i koji je izrazio iznimno zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu.

dean šoša hrt3

“Aplicirat ćemo za nastavak projekta te nam je želja da se u njega uključe i susjedne zemlje koje nisu sudjelovale, poput Slovenije i BiH. Među više od sto projekata u sklopu programa Adriatic IPA CrossBorder Cooperation 2007-2013, ArTVision je izabran kao jedan od najuspješnijih te će se vjerojatno omogućiti njegova dodatna kapitalizacija i produžiti do studenog 2016. godine”, pojasnio je pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.

Od 8. veljače na Kanalu RI također počinje emitiranje emisije “Muzejski trg” koja će nastaviti producirati materijale po modulu postavljenom u projektu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije putem programa Adriatic IPA CrossBorder Cooperation 2007-2013 te je njegov ukupni proračun iznosio 3,3 milijuna eura, pri čemu je PGŽ sudjelovala s oko 350 tisuća eura.

Partneri na projektu su Primorsko goranska županija i Kanal RI, a vanjski suradnici Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Komentari