Foto: Thies Raetzke/ Elbphilharmonie

Nakon višegodišnje gradnje i brojnih popratnih skandala, na radost i divljenje cijelog svijeta, u srijedu 11. siječnja u nazočnosti kancelarke Angele Merkel i predsjednika Joachima Gaucka, svoja vrata otvorila je nova spektakularna koncertna dvorana u Hamburgu, Filharmonija na Labi (Elbphilharmonie).

Elbphilharmonie, poznata i kao Elphi, gradila se preko deset godina, a njena gradnja je bila popraćena brojnim skandalima oko financiranja. Od isprva predviđenih 77 milijuna eura, trošak za grad Hamburg narastao je čak deset puta stoga su konačni troškovi gradnje iznosili vrtoglavih 789 milijuna eura.

Foto: Maxim Schulz/ Elbphilharmonie
Foto: Maxim Schulz/ Elbphilharmonie

Sagrađena je u hamburškoj luci, na samom doku, na mjestu gdje je nekad bilo pristanište i tipično skladište za žito od crvene cigle iz 1963. godine. Švicarski arhitekti Herzog & de Meuron su podnožje zgrade oblikovali po uzoru na to skladište, dok je gornji dio zgrade visok impozantnih 110 metara s atraktivnom vanjštinom od stakla, metala i betona. Čitava zgrada se uklapa u ambijent nove lučke promenade koju je projektirala prošle godine preminula slavna arhitektica Zaha Hadid.

Najveća koncertna dvorana može primiti 2100 posjetitelja, a mala ima 550 mjesta. Najmanja dvorana ima 150 mjesta i ona je rezervirana za eksperimentalnu glazbu, radionice i predavanja.

U zgradi se nalazi još i hotel Westin s pet zvjezdica i 250 soba, te 45 luksuznih stanova s nevjerojatnim pogledom na Labu, Hamburg i cjelokupnu luku.

O ogromnom zanimanju građana za novu filharmoniju hrama vrhunske glazbe svjedoči i podatak da su ulaznice za sve koncerte u ovoj sezoni potpuno rasprodane.

Upravo zbog čudesne nove koncertne dvorane, New York Times je Hamburg uvrstio među deset najpoželjnijih odredišta 2017. godine.

Foto: Michael Zapf/ Elbphilharmonie
Foto: Michael Zapf/ Elbphilharmonie