Započeo je najveći filmski festival ikad. 100 hvaljenih filmova besplatno možete gledati na YouTubeu!

19

 Tribeca Enterprises i YouTube objavili su program prvog globalnog filmskog festivala We Are One, u sklopu kojeg će biti prikazano više od stotinu filmova po izboru selektora dvadeset i jednog vodećeg filmskog festivala iz više od 35 zemalja, uz prateći program razgovora, VR sadržaja i glazbenih nastupa. Ovim desetodnevnim digitalnim događajem odaje se priznanje umjetnicima iz svih dijelova svijeta, a u centru pažnje su filmovi koji mogu proizvesti promjene i produktivno povezati globalnu publiku.

Festival je okupio neke nekih od najtalentiranijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora u želji da tijekom pandemije Covid-19 ljubiteljima filma pruži zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv ovog globalnog zdravstvenog izazova podršku, i u potpunosti će se održati na YouTube kanalu u razdoblju od 29. svibnja do 7. lipnja.

Sve zasebne festivalske selekcije oblikovane su tako da predstave osobnosti pojedinačnih filmskih festivala koji su sudjelovali u njegovoj pripremi, a da istovremeno autorima odabranih filmova osiguraju pristup gledateljima širom svijeta. Za mnoge od preko stotinu uvrštenih filmova sudjelovanje na festivalu predstavlja značajnu prekretnicu, budući da će njih trinaest na festivalu doživjeti svoju svjetsku, 31 svoju online, a pet svoju međunarodnu premijeru.

Istaknuti festivalski sadržaji uključuju dokumentarni film o legendarnom američkom uličnom fotografu, “Ricky Powell: individualist”, za koji su, između ostalih, govorili Natasha Lyonneand i LL Cool Jonline premijeru jedinstvenog satiričnog filma o profesionalnim tjeračima majmuna “Eeb Allay Ooo!” koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Mumbaiju; svjetsku premijeru dugometražnog dokumentarca Joana Chena “Željezni čekić” o legendarnoj kineskoj odbojkaškoj olimpijki Jenny Lang Ping. Gledatelji će moći pogledati više od pedeset narativnih i dokumentarnih kratkih filmova, uključujući svjetsku premijeru japanskog narativnog kratkog filma “Konferencija u Yalti” online, koju je ekskluzivno za festival snimio redatelj Koji Fukada; globalnu premijeru kratkog dokumentarnog filma “Motorcycle Drive By”, te kratke filmove Dreamworks Animation studija “Bilby”“Usidren” i “Ptičja karma”.

Epizodni program uključuje premijeru izraelskog, ženski vođenog, neo-noir psihološkog TV trilera “Još uvijek Alice” te dvodijelni dokumentarac “Ona bi mogla biti sljedeća” o očekivanjima pripadnica etničkih manjina.

Globalni filmski festival We Are One bit će domaćin i nekolicini strukturiranih razgovora, kako onih izvučenih iz arhive, tako i potpuno novih, koji će gledateljima omogućiti da se prisjete značajnih trenutaka iz povijesti filma. Između ostalog, bit će prikazani razgovori Francisa Forda Coppole sa Stevenom Soderberghom te razgovori s Guillermom del ToromJane Campion i Claire Danes. 360 VR selekcija obuhvatit će dokumentarac “Putovati kao crnac”, nominiran za nagradu Emmy, te znanstveno-fantastični narativni film “Atlas V” s Billom Skarsgårdom u glavnoj ulozi, kao i djela drugih talentiranih autora, uključujući Johna LegendaOprah Winfrey i Lupitu Nyong’o.

“Iznimno smo uzbuđeni što ćemo svijetu ove sedmice predstaviti rezultat zajedničkih napora naših partnerskih festivala i YouTubea. Zajedno smo uspjeli napraviti kvalitetan program koji precizno odražava suptilne stilske razlike koje svaki festival uključen u ovu inicijativu čine jedinstvenim. Globalni filmski festival We Are One publici će pružiti priliku da uživaju u filmskoj umjetnosti u cjelini, ali i da uživaju u osobenim kvalitetama koji svaki film koji pogledamo čine duboko upečatljivim”, izjavila je Jane Rosenthal, suosnivačica i glavna izvršna direktorica međunarodne medijske kompanije Tribeca Enterprises i Tribeca Film Festivala.

U duhu svoje misije, festival želi ujediniti umjetnike, autore i selektore u čast jedinstvene filmske umjetnosti pričanja priča. Osim namjere da u trenutku velike potrebe gledateljima ponudi utjehu i zabavu, cilj projekta je i dati donacije, između ostalih, pomognu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u, UNHCR-u, te organizacijama Save the Children, Doktori bez granica, Leket Israel, Give2Asia, GO Fondaciji i drugima. Donirati željeni iznos možete putem linka ili tipke za donacije na stranici svakog od filmova.

Detaljan program festivala pogledajte ovdje

Komentari