Zanimljivosti o ekscentričnom slikaru Salvadoru Dalíju

23

Salvador Dalí poznati je Španjolac koji se smatra jednim od najistaknutijih nadrealističkih slikara, a koji je uspješno uzdrmao svijet umjetnosti. Pravo ime mu je poprilično dugo: Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí.

DJETINJSTVO

Prema podatcima iz slikarove autobiografije Tajni život Salvadora Dalíja njegovo je djetinjstvo bilo obilježeno brojnim halucinacijama i neobično jakim emocionalnim iskustvima iz kojih su se kasnije razvili i brojni njegovi snovi i opsesije. Još kao dječak slikao je sofisticirane i precizne crteže, a taj su talent uočili njegovi roditelji koji su ga poslali u umjetničku školu.

UMJETNIČKA DJELA

Vjerovao je da značenje njegova imena Salvador ukazuje na to da je predodređen da spasi slikarstvo od osrednjosti moderne umjetnosti. Danas možemo reći da je u tome i uspio. Salvadora Dalíja brojni stručnjaci nazivaju nadrealističkim genijem zbog mogućnosti kombiniranja heterogenih detalja smještenih u deformiranim prostorima te slikanim posve realističnim načinom. U svojim slikama konstruira iracionalan i sablastan svijet vizija iz grozničavih snova i halucinacija. Tom opisu svjedoče i njegova brojna djela kao primjerice Ustrajnost sjećanjaŽirafa u plamenuGalaSlutnja građanskog rata ili pak Posljednja večera.

Prirodni talent i ustrajnost u radu ovom slikaru donijeli su svjetsku slavu, a svojih sposobnosti bio je i sam itekako svjestan, čak toliko da su ga mnogi smatrali umišljenim. O tome svjedoči i ova Dalíjeva izjava:

– Svako jutro kada se probudim, osjetim izuzetnu radost – radost što sam ja Salvador Dalí – i pitam se što će novo i lijepo ovaj Salvador Dalí danas postići.

dali1

Tijekom života naslikao je više od 1500 slika, a bavio se i dizajnom, skulpturom, fotografijom te snimanjem filmova i izradom crtanih filmova u suradnji s poznatim Waltom Disneyjem. Njegovom najpoznatijom slikom smatra se Postojanost pamćenja. To se djelo često naziva i Mekani satovi.

FILMOVI O DALIJU

O njegovome životu snimljeno je i nekoliko filmova, a najnoviji film je Dalí & I: The Surreal Story, u kojem ga tumači Al Pacino. Radnja se vrti oko njegova neobičnog života i vremena koje je proveo sa svojom životnom partnericom Galom. Film se snimao u Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Salvador Dalí, veliki umjetnik koji je volio sanjariti, često smatran ekscentričnim dugokosim pojedincem obučenim u neobičnu odjeću, svojim je djelima obilježio nadrealizam. Njegova djela uistinu govore više od riječi.

Komentari