Zanima vas VJ-ing i street art? Pridružite se radionici koju organizira Galerija Kortil i otkrijte majstora u sebi

14

Galerija Kortil u sklopu projekta Žiroskop, od 13. srpnja organizira dvije radionice, VJ-inga i street arta namijenjene mladima, ali i ne-tako-mladima. Radionicu VJ-inga, odnosno mapiranja vodit će Damjan Šporčić (Gospodin Brodski / Oblik3), dok će radionicu street arta voditi Tanja Blašković, Dorijan Šikić i Dominik Grdić. Pridružite se ovim zanimljivim radionicama i oplemenite svoj spekar vještina!

VJ (Video Jockey) ili mapiranje je pojam koji se veže prvenstveno za aplikaciju videa na arhitektonske površine. Koristeći napredne računalne programe koji mogu istaknuti obilježja zgrada, javnih spomenika i javnih prostora (trgova, pješačkih zona), kao i zgrada industrijske baštine, video mapping daje novo značenje urbanom krajoliku i oživljava scenografiju grada. Za vrijeme uvodne radionice polaznici će se upoznati s osnovama profesionalnog videomapping softvera i hardvera. Imat će priliku upoznati se s osnovnom terminologijom, tehničkim karakteristikama projektorskih lampi, kabela i video signala, ali će se suočiti i s estetskim pitanjima oko vizualno-kreativnih rješenja za svaki rad. Osim rada na računalu, polaznici će se okušati i u izradi alternativnih oblikovanja objekata na kojima se animacija prikazuje, izradi urbane scenografije ili jednostavno u rasporedu animacija na pročelja stambenih okolnih zgrada.

Radionice VJ-inga održavat će se u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i to 13., 15. i 17. srpnja od 17 do 18:30 sati, a završna projekcija na pročelju zgrade održat će se u listopadu 2020.

Voditelj prve radionice, Damjan Šporčić (Gospodin Brodski / Oblik3) je multidisciplinarni umjetnik – freelancer. Stekao zvanje profesora likovne kulture pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Redoviti član ULUPUH-a od 2014. Trenutačno fokusiran na vizualizacije te interaktivne video instalacije u funkciji scenografije za glazbena i razna kulturno umjetnička događanja. Eksperimentira s audio-vizualnim tehnologijama i elektrotehnikom. Od 2014. vodi niz radionica na temu VJ-inga,video mapiranja za djecu i odrasle.

Street art – vandalizam ili umjetnost? Polaznici će se kroz tri susreta upoznati s odabranom lokacijom i njenim karakteristikama. Razgovarat će o motivima koji mogu biti vezani za ovaj dio grada, odnosno Sušak, njegovu prošlost i/ili sadašnjost ili na osobe koje su ga obilježile. S dobivenim inputima i osobnim kreativnim zapažanjima slagat će svoje ulično-umjetničke koncepte i ideje od kojih će jedan odabrani koncept biti izveden pod mentorstvom riječkih umjetnika. Radionica je namijenjena učenicima, studentima i općenito mladima koje zanima street art scena. Mladi će na radionicama uz vodstvo umjetnice Tanje Blašković te umjetnika Dorijana Šikića i Dominika Grdića naučiti više o uličnoj umjetnosti općenito, razraditi vlastite ideje za konkretan prostor, te steći znanja o pravnim okvirima izvedbe murala u javnom urbanom okruženju, nakon čega slijedi izvedba odabranog idejnog rješenja. (U slučaju prolazne kiše i lošeg vremena radionica street arta će se održati, ali će njen izvedbeni dio u javnom prostoru provest kad se steknu vremenski uvjeti.)

Radionice street arta održat će se u Galeriji Kortil. Dana 14. srpnja od 18 do 20:30 sati održat će se uvodno predavanje i grupni rad na motivu. Nakon toga, 16. srpnja bit će održano predavanje i izvedba Trafostanice OŠ Centar od 17 do 20:30 sati. Naposljetku, 17. srpnja radit će se na muralu i na završnim premazima od 9 do 17 sati u Galeriji Kortil.

Voditelji druge radionice su Tanja Blašković, Dorijan Šikić i Dominik Grdić. Tanja Blašković, magistrica likovne pedagogije (APURI), trenutno djeluje u Rijeci i to u raznim umjetničkim područjima – od dizajna i ilustracije, scenografije, kostimografije, street arta, umjetničkih instalacija od plastike, tapiserija, primijenjene umjetnosti… Sudjeluje u raznim projektima i jedna je od urednica art fanzina Superkul, te prvog hrvatskog muzejskog fanzina Beni (MMSU Rijeka).

Dorijan Šikić – Dodo, 2016. diplomirao je na APURI, izlagao na više desetaka samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Medij u kojima djeluje su: slikarstvo, mozaik, land art, glazba.

Dominik Grdić, medijski umjetnik i producent u kulturi. Bavi se fotografijom, videom i audiovizualnim instalacijama. Fokusiran je na suvremene oblike suradničke umjetničke prakse, edukaciju i interdisciplinarne umjetničke i kustoske projekte.

Sudjelovanje je moguće uz prethodnu prijavu na adresu GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr do 11. srpnja 2020. godine. 

U tjednu prikupljanja prijava otvoren je i poziv građanima za predlaganje motiva za oslikavanje u okviru street art radionice – prijedlozi se primaju na adresu GalerijaKortil@hkd-rijeka.hr do 14. srpnja 2020. godine.

Projekt Žiroskop financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Kultura u centru – potpora javno-civilnog partnerstva u kulturi, UP.04.2.1.04.0078 – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Nositelj projekta je Drugo more, a partneri na projektu su Grad Rijeka, Savez udruga Molekula, Filmaktiv, Ri Rock i Prostor Plus.

Komentari