Zamisli da se sutra probudiš, a sva glazba je nestala

Hrvatska premijera nagrađenog dokumentarnog filma u sklopu ArtiKa festivala u Karlovcu

197

Zamislite da se sutra probudite u svijetu bez glazbe. Svi instrumenti, svi oblici snimljene glazbe su nestali. Svijet bez glazbe. U sklopu ArtiKA festivala u petak, 18. rujna u 21h na Promenadi u Karlovcu pogledajte hrvatsku premijeru filma “Zamisli da se sutra probudiš, a sva glazba je nestala”. Bill Drummond, protagonist u novom dokumentarnom filmu Stefana Schwieterta će nam pokazati što bi imali kada bi se uistinu probudili u svijetu bez glazbe. Kada uopće ne bi znali što je to glazba.

Bill Drummond, suosnivač legendarnog house benda “The KLF” u dokumentarnom filmu njemačko-švicarske ko-produkcije redatelja Stefana Schwieterta povest će nas na jedan glazbeno-emotivni put po Velikoj Britaniji. Na putu želi pronaći nove glasove koji će ga dovesti do cilja stvaranja potpuno nove glazbene kompozicije. U filmu nagrađenom na prestižnom švicarskom Visions du Réel festivalu vidjet ćemo Schwieterta i Drummonda praćenog njegovim kamerama kako pokušavaju zajedno, svatko na svoj način, istražiti nepoznatu stranu ljudskog bića kroz magiju umjetničke ekspresije.

Bill Drummond

Film nam donosi neumornog istražitelja s nepresušivim izvorom znatiželje. Vidjet ćemo neumornog propovjednika bez propovijedi, ali s velikom idejom: Bill Drummond želi maknuti sve naše urođeno znanje o glazbi te osloboditi naše umove za nešto što se ne može samo tako pronaći na YouTube-u. Ono se stvara na jednom mjestu, u jedno vrijeme, do trenutka kada opet nestane. Film “Zamisli da se sutra probudiš, a sva glazba je nestala” će nas povesti na put od tla to nebesa, do točke novog početka, do točke nečega za što nikada nismo čuli. Zove se “glazba”, a mi smo instrument.

Festival ArtiKA zamišljen je kao događaj s ciljem oživljavanja najužeg središta grada Karlovca zajedničkom suradnjom umjetnika različitih profila i građana Karlovca. Festival je zamišljen kao umjetnost na otvorenom prostoru grada – animiranje trgova, ulica i parkova zajedničkom prezentacijom likovnih umjetnika, plesača, glazbenika, pjesnika, video umjetnika, fotografa i ostali, a kao doprinos u ostvarivanju cjelovitijeg kulturnog identiteta i prepoznatljivosti grada. Filmski program realizira se u suradnji sa multimedijskom tvrtkom Radar.

Ulaz na sve programe, kao i sudjelovanje na radionicama bit će besplatno, a više o programima festivala ArtiKA uskoro na novotvorenim Facebook stranicama fb.com/arikarlovac

Komentari