Zakačite se za zagrebačka Dvorišta

7 lokacija, 9 dvorišta i 10 nezaboravnih dana ponovno je pred nama na Gornjem gradu u Zagrebu - u Dvorištima!

553

Od petka 15. do nedjelje 24. srpnja 2016. u skladu sa sloganom “Svatko ima svoju priču…Dvorišta pričaju priče o prošlosti Gornjeg grada. Svako dvorište uistinu ima samo svoju priču i kroz te priče Zagrepčanima i sve brojnijim gostima predstavljaju Zagreb kakvog još nisu doživjeli.

Posjetitelji će tu otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova te dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada: prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnoga arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

U ulaznom atriju i zelenom skrivenom vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11 u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remekdjelo Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli”, doživjet ćete dašak dobrih starih vremena te kao u doba gospona Fulira osvježiti se uz gemišt i zabaviti uz starogradske popevke.

dvorista2

Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskoga instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojemu je sniman još jedan antologijski hrvatski film – “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ispod monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na krovove i zvonike grada Zagreba.

Drugi novitet je intimno dvorište kuće Frigan odvjetnika i drugoga zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone.

dvorista4

“Dvorišta” su partnerski kulturno-turistički projekt G.A.D. PRODUKCIJE, KATAPULT PROMOCIJE i Turističke zajednice grada Zagreba. Program manifestacije održava se uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba u sklopu programa ZgKUL. Dvorišta su otvorena za posjetitelje svakim danom za trajanja manifestacije od 18 do 24h, a ulaz u sva dvorišta je slobodan.

Kvalitetu projekta “Dvorišta” potvrđuju i dvije prestižne nagrade dobivene već nakon prve godine manifestacije: nagrada “CBTour” i oznaka GREEN MARK – SIGN OF EXCELLENCE Saveza za energetiku Hrvatske za najkreativniji i najinovativniji projekt u turizmu s naglaskom na održivi razvoj, te nagrada MRAK – Mreže za razvoj i kreativnost za najkreativniji i najinovativniji turistički projekt ili proizvod u respektabilnoj konkurenciji varaždinskoga Špancirfesta i Noći muzeja!

Dvorišta i ove godine nude doista niz dobrih razloga za uživanje u ljepotama Zagreba i njegova Gornjeg grada tijekom ljeta. Zbog svega toga se od 15. do 24. srpnja zakačite za – Dvorišta!

dvorista5

Komentari