Za kraj ljeta: svemirsko BLITZ putovanje

238

Četvrto, svemirsko izdanje BLITZ Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti započinje u srijedu 31. kolovoza i traje do 2. rujna 2016. u pitoresknome Rovinju.

Ovogodišnji naslov ili nit vodilja festivala “Nisam sam” s jedne strane potiče na razmišljanje o pripadnosti, samoći i tišini, dok s druge strane navodi na odgovornost i sudjelovanje pojedinca u društvu i umjetnosti. U kriznim povijesnim trenucima u kojima je opstanak Kulture opasno ugrožen (sloboda mišljenja i stvaranja; bavljenje ne primarnim ali jednako bitnim dobrima) kazalište je dužno postati kulturni centar, mjesto okupljanja, alternativna škola ili svjetionik, prostor gdje se usprkos svemu njeguje Pažnja. Više riječi o programskoj filozofiji festivala pronađite u ovogodišnjem uvodniku.

BLITZ 2016 najavio je svoje novo izdanje u petak 26. kolovoza u jednom vrtu Staroga grada, zvučnim live act-om In the garden multimedijalnog umjetnika Davora Sanvincentija koji je potenciranim zvukovima „skupljenim“ kroz pejzaže lišene ljudske aktivnosti, stvorio „prostor unutar prostora“ u kojeg smo bili pozvani ući.

Svakim danom od subote 27. kolovoza do petka 2. rujna u istome vrtu Hotela Angelo D’Oro možete uživati u osmosatnoj ambijentalnoj zvučnoj instalaciji Nevidljivi pejzaži / Zemlja o kojoj Sanvincenti kaže: “linearnost kompozicije poziva na prisutnost i meditaciju u vremenu, na stvaranje prostora za unutarnji pogled”.

Martina Nevistić
Martina Nevistić

Program

U srijedu 31. kolovoza u Multimedijalnom centru Rovinja, glavni program BLITZa otvara sekcija Croatian Scene Focus s koreografkinjom Martinom Nevistić / O.N.E., koja se predstavom Apollonian vraća u 1969. i leti na Mjesec da bi od tamo promatrala Zemlju te se služi tom simboličkom referencom kako bi tematizirala postojeću krizu vizualnosti: „zasićenje slikama dokazuje nedostatak kapaciteta da se zamisli alternativa svijetu kakav je danas“. U vezi sa svojim astronautskim iskustvom Russell L. Schweickart, pilot misije Apollo 9, je rekao: „Kad si vani u jednom od tih svemirskih odijela, zaista se nalaziš u svemiru. Nema granica onome što vidiš. Tamo je potpuna tišina i taj prekrasan pogled. U tom trenutku povijesti predstavnik si čovječanstva jer proživljavaš to iskustvo, na neki način, za ostatak ljudske vrste“.

U četvrtak 1. rujna u Dječjem vrtiću Neven, u sekciji bLiTZ 4 kiDZ za najmlađu festivalsku publiku, s Teatrom Poco Loco i njihovom interaktivnom ekološkom predstavom po priči Djed i najveća repa u svemiru Adama Petera Maguirea, još jednom putujemo u svemir i još se jednom vraćamo na Zemlju. Predstava se izvodi tri puta za redom (u 9.30 sati, 10.30 sati i 12.30 sati), a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Istu večer u Kazalištu Gandusio u sklopu sekcije SURPRISES. Experimental Cinema Corner, talijanski umjetnici Linda Rigotti i Daniele Pezzi, gostujući selektori filmske večeri In your Dreams I am a Landscape, predstavljaju nam devet video radova na temu Prirodnog Krajolika autora iz SAD-a, Čilea, Italije, Norveške, Australije i Njemačke.

U petak 2. rujna u MMC-u u plesnoj predstavi All Dressed Up With Nowhere To Go talijanske koreografkinje Giorgie Nardin, vrijeme postaje nestvarno, gusto i cirkularno. Na sceni muškarac i žena, odjeveni samo u košulje, skrojene po mjeri, spremaju se van. U dugom nizu sitnih svakodnevnih gesta oni popravljaju, podešavaju, prilagođavaju, ponavljaju… prateći njihova tijela pod mekim svjetlom reflektora i gledatelj konačno gubi ravnotežu, lebdi između stvarnosti i apstrakcije.

Za kraj četvrtog BLITZa, događajem Silence is sexy vraćamo se korijenima – uz vjerne BLITZ resident DJ-e Madame Fature i Schwizarskog u Zagrebu – zabavom na plaži zatvara se ovo četvrto svemirsko festivalsko izdanje. Smješten uz samo more, na rubu rovinjskog parka Zlatni rt, tek otvoreni i još neotkriveni Ixie Sky Bar Rovinj domaćin je završnog partija. Naoružaj se osmijehom, zagrij ligamente i pripremi se na ples uz dobru elektronsku glazbu koja nas još jednom vodi visoko u svemir, kako bi zaključili ovo čarobno, kozmičko putovanje uz BLITZ 2016.

Realizacija četvrtog izdanja BLITZ Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti, čija je misija za svojeg trajanja Rovinj pretvoriti u grad-teatar, kao europske platforme za predstavljanje, razmjenu i produkciju inovativnih dometa u polju „živih” umjetnosti, omogućena je zahvaljujući vlastitim ulaganjima Kulturne udruge „Plime“ (organizatora Festivala), entuzijazmu i darežljivosti svih suradnika, financijskoj i logističkoj pomoći partnera i sponzora: Grad Rovinj, Pučko otvoreno učilište Rovinj, Turistička Zajednica Rovinj, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Hrvatska elektroprivreda, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Dječji vrtić Neven, Hotel Adriatic Rovinj, Fabrika, Denis Budim – Studio L.A., Larala Hand made, Studio Infinity, Hotel Angelo D’Oro, Agencija Planet Rovinj, ejla! postcards.