XIV. Filmske mutacije u Art-kinu: Kino krisis ili kako uhvatiti svijet u pet slika

Poseban gost Filmskih mutacija u Art-kinu je Tariq Téguia, jedan od najvažnijih alžirskih suvremenih filmskih umjetnika politika krajolika i slika neslaganja. Uz razgovor s autorom, ovogodišnje Mutacije donose njegova tri renomirana naslova: dugometražne igrane filmove Revolucija Zanj i Gabbla te kratkometražni dokumentarni film Gdje si, Tariq Téguia?

13

Četrnaesto izdanje festivala Filmskih mutacija u Art-kinu, u organizaciji filmologinje Tanje Vrvilo, nastavak je prošlogodišnjeg izdanja kojim je otvoren filmski segment programskog pravca Doba moći, sastavnog dijela projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, pa se ovogodišnji može smatrati zatvaranjem istog, ovaj put pod zbirnim nazivom Kino krisis kojim se  od 25. do 26. veljače u fokus stavlja heterotopijska narav suvremenog poimanja kina sučeljenog s vlastitim raslojavanjem u prostorima streaming platformi.

Program započinje 25. veljače u 16:30 sati filmom francuske dokumentaristice Anne-Laure de Franssu Sou Hami, Strah noći (2010), fascinantnim filmskim eksperimentom koji prati filmskog aktivista Moryja Coulibalyja tijekom projekcija njegova filma Gledajte dragi roditelji u Africi, snimljenog 2006. godine, u jeku sukoba “1000 na Cachanu”, kada su tisuće ljudi uhvaćene u nemilosrdne zamke antimigracijske politike francuske vlade.

Službeno otvaranje Filmskih mutacija rezervirano je za 18:30 sati projekcijom filma Revolucija Zanj (2013) ovogodišnjeg gosta festivala alžirskog redatelja i scenarista Tariqa Teguije s kojim će nakon projekcije dokumentarnog filma Gdje si, Tariq Téguia? (2015), s terminom u 21 sat, o njegovim politikama neslaganja i međuprostorā razgovarati Tanja Vrvilo i Dragan Rubeša.

Festival EntreVues 2013

Drugog, ujedno i završnog, dana festivala u 17 sati bit će prikazan još jedan film gostujućeg alžirskog redatelja, Gabbla (2008), dok je završni termin rezerviran za film Sibir (2019), prošlogodišnje zvijezde Mutacija Abela Ferrare, koji je svoju premijeru imao na prošlogodišnjem Berlinaleu.

Tariq Teguija, alžirski filmski redatelj i fotograf, studirao je filozofiju i vizualne umjetnosti – fotografiju na Sveučilištu Sorbonne, s posebnim zanimanjem za fotografije i filmove Roberta Franka. Vrativši se u Alžir, radio je novinsku fotografiju i predavao povijest suvremene umjetnosti na Školi likovnih umjetnosti. Godine 1992. počeo je snimati filmove s bratom Yacineom, s kojim je osnovao filmsku kompaniju Neffa.

Niz ranih, kratkih filmova obilježen je iskustvom mladih u liminalnim prostorima, zatočenim na teritoriju nasilja (Kech’mouvement?, 1992., Le Chien, 1996., Rebar, 1998., Haçla, 2002.), a zatim režira trilogiju mapirajuće fikcije. U prvom dugometražnom filmu, utočište nalaze lutajući likovi koje progoni žudnja za bijegom na Sjever, u predgrađe Alžira u izgradnji (Bolje Rim nego ti, 2006.), u drugom Gabbla (2008.) vraća Alžir prostoru beskraja, gledajući na Jug kao srce krajolika, a treći Revolucija Zanj (2013.), čije je snimanje započelo uoči arapskog proljeća, proširuje međuprostore mediteranskog krajolika i nove politike emancipacije. Teguia je jedan od najvažnijih suvremenih filmskih umjetnika politika krajolika i slika neslaganja.

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma umjetničko-teorijski je festival o politikama filmskog kustostva nakon stoljeća filma i promišljanju modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu. Politika projekta je povezivanje beskompromisne inovativnosti povijesnih filmskih avangardi sa suvremenim umjetničkim i diskurzivnim praksama u različitim prikazivačkim i izvedbenim kontekstima.

Ulaz na program slobodan je za filmove Revolucija Zanj, Gdje si, Tariq Téguia? te razgovor s autorom. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/

Komentari