Vrisak – Jovanovski dobitnik V. B. Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman

34

U Perivoju Guvernerove palače u nedjelju, uz ograničen broj posjetitelja zbog epidemioloških mjera, službeno je započeo Vrisak – 13. riječki sajam knjiga i festival autora. Direktor Vriska Drago Glamuzina kazao je kako je ovo drugačiji Vrisak nego ikada i da mu je izuzetno drago što se Vrisak održava unatoč svim okolnostima. Program otvorenja Vriska vodila je televizijska voditeljica Blaženka Leib, a otvorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je svima poželio dobrodošlicu na danima festivala koji su pred nama od 13. do 19. rujna uz pregršt programa.

DSC_2132

 

Nakon službenog otvorenja, održana je i svečana dodjela V. B. Z. nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine koja je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu i promociji kvalitetnih književnih djela. Djela su do žirija u sastavu Zorana Ferića, Vanje Kulaš, Jagne Pogačnik, Drage Glamuzina i Mile Stojić stigla pod šiframa kako bi se otvorio prostor istovjetnosti i mladim autorima i neafirmiranim piscima.

DSC_2147

 

Jedna od članica žirija, Jagna Pogačnik opisala je način na koji je odabran pobjednik te upoznala posjetitelje sa sadržajem knjige. „Pizzeria Europa roman je ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav – vizualan, kinetičan, logoreičan – više gleda i sluša nego čita. Trojica underground performera kreću na miniturneju. Epicentar zbivanja je Beč. No, urbano prostranstvo koje će trojac mapirati bizarnim susretima, usput ukradenim obrocima i jeftinim pivom nije upicanjena metropola iz bedekera, nego multikulti mrga s 55 groblja i bezbroj turskih imbissa. Osim toga, marginama nekoć carskog grada u naše doba jezde duhovi, aveti i utvare, pa dok Karl Marx juri svom kumu Engelsu okrečiti kuhinju, a Thatcherica se bori sa štapićima u kineskoj zalogajnici, Stevo Žigon naše junake savjetuje, a Satan Panonski positno ih financira.”

DSC_2141

“Od Zagreba preko Beča do slovačke Trnave 3 drumska pjesnika improviziraju, izlažu se užicima, a još više pogibeljima, vrludaju između ludila i smrti, ali ostaju srčani i svoji. Na njihovoj puteševstiji ima snomorica i stranputica, ima bijelih zečeva, a bome ima i glazbe. Soundtrack: grozan rumunjski etno i sjajan jazz. U eksplozivnom grand finalu, kao nepredviđeni bonus za skitalačku družinu i za nas čitatelje – Pizzeria Europa, značenjski nabijeno mjesto na kojem su se nekoć doista palile krušne peći, da bi se u međuvremenu prometnulo u metaforu otporu neoliberalnom ugnjetavanju.“

DSC_2151

Dobitnik nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2020. godine i novčane nagrade od 100 000 kuna je Žarko Jovanovski, zagrebački undergound pjesnik, slam izvođač, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač, a nagrada mu je uručena od strane direktora V. B. Z.-a Mladena Zatezala i pročelnika odjela za kulturu Grada Rijeke. Žiri je opisao roman „Pizzeria Europa“ kao „vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestog je dječaka s finim manirama  -lako ga je voljeti.“

DSC_2175

 

Po primitku nagrade, Žarko Jovanovski izveo je svojevrstan performans čitajući dijelove svojeg romana, a cjelokupno otvorenje glazbom su zaokružili White on White na čelu s Markom Rogićem.

DSC_2196

Vrisak se ove godine održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa, projekta Rijeka 2020, Tradukija i Hrvatske gospodarske komore – Zajednice nakladnika i knjižara.

DSC_2204

Komentari