Vrijedan doprinos kulturnoj baštini Kostrene – Predstavljeni „Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare“ Igora Stipanovića

26

U Narodnoj čitaonici u Kostreni Svetoj Luciji predstavljeni su „Zapisi iz povijesti Kostrene Sv. Barbare“, autora Igora Stipanovića čiji je izdavač Narodna knjižnica Kostrena uz potporu Općine Kostrena, koja je prepoznala važnost ovog izdanja i omogućila da knjiga postane vrijedan dio zavičajne zbirke.

Lijep je to i prigodan dar zajednici povodom velikog jubileja Narodne čitaonice u Svetoj Barbari koja ove godine obilježava 150 godina od svojeg osnutka.

U ime izdavača prisutnima se najprije obratila ravnateljica Narodne knjižnice Kostrena Dragana Vučinić, osobito zadovoljna što je ovo vrijedno izdanje kojim Knjižnica još jednom potvrđuje svoju važnu ulogu u zajednici predstavljeno upravo u Mjesecu hrvatske knjige i Godini čitanja.

Recenzenti knjige prof. dr. sc. Željko Bartulović i Josip Luzer, prof. istaknuli su značaj ove knjige za očuvanje kulturne baštine Kostrene i osobit pristup autora radovima čije je zajedničko obilježje utemeljenost podataka i navoda preuzetih iz izvornih materijala, pa su njegove knjige prave riznice dokumenata. Igor Stipanović i ovim djelom potvrđuje osobnu privrženost povijesti svoga kraja i koliko mu je stalo da ona ostane sačuvana za buduće generacije.

IMG_9082

Sam autor ističe kako bez obzira što se ova knjiga bavi Svetom Barbarom i Barbaránima, ona zapravo govori o nedjeljivom duhu Kostrene, o institucijama, događajima i osobama koje dijele iste povijesne mijene. Iako se Kostrena sastoji od više naselja, Sveta Lucija i Sveta Barbara, nastale oko dviju crkava, stoljećima su bila središta društvenog i kulturnog života Kostrene. Uz malo mašte moguće je pretpostaviti da su obje spomenute svetice odredile i karakterne osobine Kostrenjana – Barbarána s istočne i Lucijána sa zapadne strane mjesta. Po zagovoru svete Lucije, Kostrenjanima je podaren dobar vid i zdrav razum kako bi mogli sigurno ploviti te vidjeti i ono što ih čeka iza horizonta. Sveta Barbara im je pak vjekovima ulijeva hrabrost i štitila ih od svakojakih nevolja, gromova i nevera. Zato su Kostrenjani ljudi koji daleko vide i ne poznaju strah od novoga.

IMG_9262

Mještani Kostrene Sv. Barbare osobito su ponosni na ovaj veliki jubilej i tradiciju Narodne čitaonice kakvom se ne mogu pohvaliti ni veliki gradovi. U njihovo ime autoru i Knjižnici kao izdavaču, zahvalio se kapetan Branimir Šoić koji je istaknuo neke od najvažnijih događaja ove značajne stoljetne ustanove. Narodna čitaonica Kostrene Sv. Barbare osnovana je 9. srpnja 1871. godine. U okrilju čitaonice osnovana je i knjižnica. Zahvaljujući novčanoj potpori članova – dioničara, Čitaonica 1905. godine dobiva vlastitu društvenu zgradu, a 1906. i klub za žene „Gospojinski klub“, te Pravila za dom Čitaonice kojima se uređuje upravljanje imovinom dioničara. Tijekom Drugog svjetskog rata rad Čitaonice zamire do 1951., kada se ponovno obnavlja i djeluje do devedesetih godina.

IMG_9237

Zapisi iz povijesti Kostrene Svete Barbare najljepši su rođendanski dar i poticaj današnjim i budućim generacijama da Čitaonica u Sv. Barbari ponovno postane središte društvenog života i živi kroz neke nove ideje i sadržaje koji će biti u duhu ovog vremena.

L.B.

Komentari