Visualia je 2013. godine započela tradiciju održivog prezentiranja modernih radova na području audiovizualne umjetnosti i novih tehnologija, te kao takva se titulira prvim festivalom svjetla u Hrvatskoj. Festival je nastao na inicijativu skupine entuzijasta koji su, ususret svjetskim trendovima, razvili želju za upoznavanjem domaće publike s inovativnim sadržajima i prikazima kako se modernom tehnologijom i kvalitetnom opremom, u kulturnom i umjetničkom aspektu, može iskoristiti kapacitet samoga grada prikazujući pritom njegove kvalitete i ljepote u najboljemu mogućem svjetlu.

Visualia je jedan od najbržih rastućih festivala, a ove godine slavi svoj peti jubilej zbog čega hrabro nastavlja graditi tradiciju održivog prezentiranja umjetnosti svjetla.

Visualia nudi inovativne sadržaje i svoj napredak gradi unutar festivalskog programa jer svaka nova edicija bilježi veći broj domaćih i stranih umjetnika koji prezentiraju vlastite radove i instalacije u polju audiovizualnih umjetnosti. Sadržaj festivalskog programa prezentira kroz:

  • 2D & 3D Video Mapping,
  • Svjetlosne i interaktivne instalacije,
  • Svjetlosne predstave & performansi,
  • Svjetlosne i interaktivne izložbe,
  • Edukativne radionice VisuaLab.

Posebnost Visualia Festivala čine metoda interaktivnosti i participacije kod koje se svaki član publike osjeća sastavnim djelom umjetničkih radova i projekta općenito. Aktivno uključivanje posjetiteljima osigurava razvoj vještina, emocija i doživljaja zbog kojih je festivalska euforija svake godine sve jača. Festival je u samo četiri godine održavanja primio nevjerojatno dobre komentare i masovni broj publike koja se rado odaziva ovoj vrsti kulturne manifestacije.

Visualia poštuje svoju publiku i pozdravlja novu, a ulaz na sva događanja je u potpunosti besplatan. Svake godine festival bilježi preko 10 000 posjetitelja koji na taj način iskazuju podršku organizatorima.

Ove će godine program biti satkan od najboljih instalacija i točaka koje su bile prisutne proteklih četiri godina. Bit će predstavljene razne kombinacije umjetnika, instalacija te gostiju, ali i djela naših domaćih snaga.  A za sada su i službeno objavljeni glavni izvođači, Spark! – Led Drummers, i Lords of Lightning koji su 2014. godine oduševili svojim nastupima.

Zadnju večer festivala bit će održana noćna utrka “Xica” u suorganizaciji Udruge kineziologa grada Pule. Utrka je prvi put održana 2016., a ove će godine biti još posebnija s naglaskom na  veći doživljaj trke kroz grad okupan u svijetlu.

Uspješno partnerstvo nastavlja se s Run Croatia i Arenaturistom, a pridružuje se i Grawe s inicijativom PoKRENI u sklopu koje su pozvani svi trkači da prihvate izazov i dobrom voljom, pozitivnom energijom i motivacijskim pristupom pokrenu oko sebe što više ljudi kako bi što prije stigli do cilja, a to je 100 tisuća pretrčanih kilometara koji se pretvaraju u donaciju od 50 tisuća kuna za Udrugu „Veliko srce malom srcu“ koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece sa srčanim bolestima.

Zabilježite si datume u rujnu – od 21. do 23. rujna 2017. godine i dođite na pulski festival svjetla.

Novosti o festivalu pratite i na službenim stranicama:

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/

https://www.pulainfo.hr/hr/