„Vino i vruja“ 6. kolovoza nastavlja tradiciju potapanja i vađenja kaveza s vinima iz vruje u Iki

71
vino i vruja

U malom primorskom mjestu Ika, nadomak Opatije, osmu godinu za redom održava se jedinstvena manifestacija pod nazivom Vino i Vruja. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, organizatori su jedinstvene manifestacije tijekom koje se iz dubina ikarske uvale na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja.

Ikarske vruje geološki su fenomen

“Vino i vruja jedno je od prvih događanja koje se odvija na nedavno obnovljenom i uređenom trgu u Iki, a novi izgled središnjeg dijela mjesta dat će dodatni sjaj ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Ikari su doista prava „vruja“, odnosno vrelo, odličnih ideja i izvor posebnih događanja, među kojima se svojom atraktivnošću izdvaja upravo „Vino i vruja“. Stoga pozivam sve koji je još nisu doživjeli da ne propuste ovo izdanje, dok sve one koji su već otkrili draži ovog događanja, pozivam da ga iskuse u novom ambijentu”, pozvao je gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

vino i vruja
Foto: Thea Pavlin

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje „rade“, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja, a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.

vino i vruja
Foto: Thea Pavlin

“Manifestacija Vino i vruja inovativan je i jedinstven turistički proizvod kojim se još jednom potvrdilo da je, uz dobre ideje, entuzijazam pojedinaca, te suradnju s lokalnom zajednicom, moguće stvoriti novu dodanu vrijednost za destinaciju. Iz godine u godinu manifestacija raste i privlači sve više posjetitelja, posebice stranih gostiju koji se na inovativan način upoznaju s našim nasljeđem i kulturom kroz gastronomiju i enologiju”, istaknula je direktorica turističke zajednice Grada Opatije, Suzi Petričić

Protekle godine u more je, na dubinu od 20m, položeno cca 4.000 butelja vina vinarija Acinger, Ferenac, Herman, Kabola, Iločki podrumi, Rossi, Miklaužić, Prelac, Sosich, Fuhtar, Matić, Vorić, Kliković Mate (Austrija).

Nakon godinu dana “ležanja” u subotu će se izvući iz mora 13 kaveza vina

U subotu, 6. kolovoza izvući će se, nakon godinu dana „ležanja“ 13 kaveza vina sa 4.000 butelja vina. Istovremeno, u more će biti spušteno 14 novih kaveza sa  5.000 boca vina kojima će se pridružiti i vina Marčeta iz Fažane te vina vinarije Meglan iz Slovenije.

Atraktivni prizori izvlačenja vina odvijat će se u subotu, 6. kolovoza od 10.00 do 13.00 sati u suradnji Ikarskih barkajola, ronioca Javne vatrogasne postrojbe Opatija, opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalnih ronioca.

vino i vruja

U večernjim satima, nakon 19.00 sati, održat će se i degustacija vina potopljenih protekle godine kao i ostalih vina ovih prestižnih hrvatskih vinskih kuća. Uz „fina“ vina, organizator najavljuje i  gastro ponudu uz muzički program u kojem nastupa grupa „Obrazovni program“.

“Već osmu godinu zaredom organiziramo potapanje i vađenje  renomiranih hrvatskih vina i iznimno smo zadovoljni odazivom i suradnjom s našim vinarima. Posebno nas veseli da su vinari zadovoljni kvalitetom njihovih vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz fina vina nepcu je potreban i adekvatan zalogaj pa će tako posjetitelje uz morske plodove na žaru dočekati i druga gastro „iznenađenja”, najavio je predsjednik udruge Ikarski barkajoli, Vjekoslav Zahej.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 7. kolovoza, održat će se smotra tradicijskih barki. Okupljanje posada započet će u 17.00 sati, dok će start regate biti oko 20.00 sati. Nakon završetka regate te podjele nagrada slijedi zabavni program uz DJ-a.

tradicijske barke

L.B.

Komentari