„VEZE“ (s VEZom i bezVEZE) umjetničkog dvojca Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak u Galeriji Artsada

160
2020, Imenice zenskog roda, akril i vez vunom i koncem na platnu, 100x81cm

U subotu, 13. travnja u 18 sati u Galeriji Artsada na adresi Andrije Štangera 22 održat će se otvorenje izložbe naziva „VEZE“ (s VEZom i bezVEZE) umjetničkog dvojca Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak. „Veze“ nas vode na putovanje kroz bogatstvo ljudskih emocija, isprepletenih dubokim slojevima introspekcije i refleksije. Kroz svoje djelo, Ognjanovac i Šuljak istražuju povezanost između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, stvarajući nevjerojatne mostove između različitih dimenzija ljudskog iskustva. Njihovo stvaralaštvo proizlazi iz suptilnog povezivanja kontrastnih medija koji oblikuju inovativne likovne kompozicije.

Na izložbi „Veze“, u galeriji Artsada ovom prilikom je predstavljeno desetak radova iz dvaju likovnih ciklusa. Ciklus „poVEZivanje“ rađen je u tehnici akrila i veza na platnu, dok je ciklus „Meni je bolje dok ti šutiš“ rađen u tehnici digitalnog printa i veza na platnu. Radovi iz prvog ciklusa prikazuju fragmente ženskog tijela na kojima su izvezeni crteži koji podsjećaju na strip. Oni sugeriraju dinamičnu interakciju između protagonista tog istog ciklusa. Radovi su nastali u vrijeme lockdowna, u vrijeme kada je društvo bilo zatočeno u skučenim prostorima, a ta zatočenost dovela ih je do raspodjele kućanskih aktivnosti koje je svatko doživio na svoj način. U okviru ovoga ciklusa, Šuljak u radove unosi atmosferu i teksturu, a Ognjanovac humor i naraciju. Umjetnice istražuju teme zatočenosti i interakcije kroz bogatstvo tehnika i stilova. Radovi iz drugog ciklusa prikazuju novo polje komunikacije – intermedijalno, u printevima se isprepliću dva jezika na istoj površini – digitalni i manualni. Ova vrsta komunikacije omogućuje umjetnicima da premoste granice između različitih umjetničkih formi i istodobno istraže nove načine izražavanja i interpretacije. Osim toga, intermedijalna komunikacija može potaknuti publiku da razmišljaju na više razina i interpretiraju umjetnička djela na različite načine, ovisno o njihovom iskustvu i perspektivi. Izložba će biti popraćena videouratkom koji će svojim notama i riječima učiniti ovo izložbeno iskustvo jedinstvenim. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite na ovoj čarobnoj izložbi gdje će svaki eksponat biti izvanredan prilog vašem prostoru i vašem životu. Sve izložene radove imate priliku ne samo vidjeti već i posjedovati, jer ova izložba nosi sa sobom mogućnost kupnje, pružajući vam priliku da svoj dom ili radni prostor obogatite jedinstvenom umjetničkom pričom. Kustosica izložbe je Matea Bakotić.

2020, Mala Babaroga, akril i vez vunom i koncem na platnu, 100x81cm

Ivana Ognjanovac (1983.,Vukovar) i Mare Šuljak (1983.,Dubrovnik) multimedijalni su umjetnički dvojac koji aktivno surađuje od 2018.godine. Njihovo prijateljstvo započelo je 2001.godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj obje i diplomiraju na slikarskom odsjeku 2008.godine. Članice su Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Svoje radove predstavile su na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ognjanovac veliki dio svojih projekata realizira na umjetničkim rezidencijama u Rumunjskoj, Norveškoj, Kirgistanu, Belgiji, Španjolskoj i Austriji. 2012.godina značajna je za obje autorice. Ognjanovac je nagrađena prvom nagradom na 2.-om Triennale-u autoportreta u galeriji Prica, a 2014.sudjeluje na Seoul International Art Festivalu u Južnoj Koreji,a Šuljak prvom nagradom za najbolju debitanticu na „21.Danima hrvatskog filma“ za film „Site Selection“ s kojim je 2013.godine uvrštena u natjecateljsku konkurenciju Oberhausen film festivala. Obje umjetnice trenutno žive i rade u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 26.4.2024., a moguće ju je posjetiti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje od 10 do 14 sati ili kontaktiranjem na e-mail adresu info@galerija-artsada.hr

Komentari