Uz pomoć razglednice pronađena lokacija posljednje naslikane slike Van Gogha

30

Stručnjacima je u identificiranju lokacije posljednjeg Van Goghovog remek-djela “Tree Roots” pomogla razglednica. Smatra se da je vjerojatna lokacija sa slike Tree Roots u blizini francuskog sela Auvers-sur-Oise, do čije je spoznaje došao znanstveni direktor Instituta Van Gogh Wouter van der Veen. Ovaj stručnjak prepoznao je sličnost između slike i razglednice koja datira 1900.-1910. godine. Van Gogh je boravio na tom mjestu 70 dana prije nego što si je 1890. oduzeo život.

Wouter van der Veen do ovog otkrića došao je tijekom karantene kada je kazao: „Sličnosti su mi bile vrlo jasne“. Ova spoznaja predstavljena je u amsterdamskom muzeju Van Gogh, gdje su znanstvenici proveli komparativnu analizu slike, razglednice i same lokacije. Viši znanstvenici muzeja Louis van Tillborgh i Teio Meedendorp zaključili su da je vrlo vjerojatno da je točna lokacija pronađena.

“Nakon pomnijeg promatranja, prerastanje na razglednici pokazuje vrlo jasne sličnosti oblika korijena na Van Goghovoj slici. Da je ovo njegovo posljednje umjetničko djelo, to je još više iznimno, pa čak i dramatično.” Van der Veen posjetio je to mjesto kako bi provjerio svoju teoriju u svibnju 2020., nakon što je u Francuskoj ukinuta karantena uvedena zbog koronavirusa.

Emilie Gordenker, generalni direktor muzeja Van Gogh i Willem van Gogh, praunuk Vincentovog brata Thea, bili su nazočni otkrivanju spomen-ploče na samoj lokaciji. Dugo se raspravljalo o tome koja je Van Goghova slika bila njegova posljednja. Potvrdi teorije doprinijelo je i pismo Andriesa Bongera koji je opisao kako je umjetnik jutro prije smrti naslikao šumsku scenu. To pismo upotrebljeno je u prilog tvrdnji da je Tree Roots posljednje umjetničko djelo Van Gogha.

Na temelju teorije razglednice, gospodin Van der Veen vjeruje da je Van Gogh na toj slici radio samo nekoliko sati prije smrti. Gospodin Van der Veen rekao je: “Sunčeva svjetlost koju je slikao Van Gogh ukazuje na to da su posljednji potezi kistom oslikani krajem popodneva, što pruža više informacija o toku ovog dramatičnog dana koji je završio njegovim samoubojstvom.” 27. srpnja 1890. godine Van Gogh oduzeo si je život pucajući si u prsa u Auvers-sur-Oise.

Izvor: BBC

Komentari