Uz mnogobrojnu publiku u opatijskom Šporeru otvorena prva izložba Riječanina Luke Aničića “Umjesto ekrana”

63
Foto: Kristina Barišić

Mnoštvo publike, velikim je pljeskom u subotu 16. listopada 2021.g. u opatijskom Šporeru otvorilo izložbu “Umjesto ekrana” Luke Aničića. Radi se o prvoj izložbi ovog Riječanina, čije apstrakcije nude svojevrsno utočište i predah za mozak te su, prema Aničićevim riječima, protuotrov današnjoj izolaciji pojedinca i odumiranju zajednice.

Umjesto ekrana 01_photo by Kristina Barišić
Foto: Kristina Barišić

Izložene kompozicije većinom su akrili na platnu, a iako se radi o naizgled tradicionalnoj slikarskoj tehnici, radovi su nastali korištenjem nesvakidašnjih alata, predmeta iz svakodnevne upotrebe te raznih željeznih ostataka, špatula, gletera i zidarskih žlica, ali i oksidnih pigmenata u prahu, tempera, boje.

Luka Aničić_Umjesto ekrana_photo by Kristina Barišić
Foto: Kristina Barišić

Djela su, kako naglašava sam autor, proizvod meditativnog procesa kojim se odmiče od materijalnog, pa time i figurativnog i ulazi u svoj jedinstveni svijet geometrijskih formi osobita kolorita, koji promatrača navode na bijeg od „ekrana“ i vode ga na neko drukčije mjesto. U tome svoju ulogu ima i glazba dvojca JMZM, koja prati i upotpunjuje izložbu.

Umjesto ekrana 03_photo by Kristina Barišić
Foto: Kristina Barišić

Na subotnjem su otvorenju, uz samog Aničića, okupljene pozdravili i umjetnička producentica iz udruge Komitet Barbara Babačić, u ime Grada Opatije i domaćina – ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, zatim autorica teksta kataloga izložbe Franka Toljanić i kustosica izložbe Iva Kelentrić. Druženje je nastavljeno na terasi Šporera, uz glazbu DJ-a Objekts Objekts.

Toljanić_Aničić_Babačić_Dešković_Kelentrić_Umjesto ekrana_photo by Kristina Barišić
Foto: Kristina Barišić

Izložba “Umjesto ekrana”, koju organizira udruga Komitet, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Opatije, ostaje otvorena do 8. studenog 2021.g.

Radno vrijeme Umjetničkog paviljona Juraj Šporer je od utorka do petka od 14.00 do 19.00 sati, subotom i nedjeljom od 11.00 do 19.00 sati, a ponedjeljkom je zatvoreno.
Ulaz je besplatan.

L.B.

Komentari