Uspješna 2020. u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

23
Izvor: Rijeka 2020

U utorak, 12. siječnja 2021. godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka održala se konferencija za medije na kojoj je rezimirana 2020. godina te su najavljeni i predstavljeni aktualni programi Kazališta.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir osvrnula se na zahtjevnu i neizvjesnu prošlu godinu koja je bila od velikog značaja kako za grad Rijeku koja nosi titulu Europske prijestolnice kulture, tako i za Gradsko kazalište lutaka koje slavi 60 godina djelovanja. No, unatoč svim poteškoćama, 2020. godina polučila je značajne rezultate. Tako su riječki lutkari uspjeli održati čak 254 izvedbe, što je iznimno visok broj obzirom na propisane epidemiološke mjere koje su ograničavale standardno kazališno djelovanje. Istaknula je kako je Gradsko kazalište lutaka Rijeka realiziralo i 20 gostovanja i sudjelovalo na sveukupno 9 festivala, a uz navedeno sudjelovalo je i u organizaciji festivala Tobogan te kao dio programa Ljeta u prijestolnici na Trgu Riječke rezolucije. Također, uspješno je organizirana i održana jubilarna 25. revija lutkarskih kazališta, koja je u otežanim uvjetima uzrokovanim koronavirusom ipak realizirala 90 posto planiranog programa.

Nadalje, Gradsko kazalište lutaka Rijeka u prošloj je godini uspjelo realizirati svih 6 planiranih premijera, od kojih su dvije postavljene u koprodukciji s inozemnim slovenskim i francuskim partnerima, dok je jedna postavljena u suradnji s drugim riječkim kazalištem. Tri izvedene premijere dio su projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ono što svakako valja istaknuti jest da je Gradsko kazalište lutaka u protekloj godini osvojilo čak 14 nagrada, od kojih je 13 strukovnih nagrada i nagrada publike, dok je jedna Godišnja nagrada Grada Rijeke. Kao kruna rada Gradskog kazališta lutaka Rijeka svakako je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava koja je dodijeljena predstavi “Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carola Gatica.

Za kraj, ravnateljica Magdalena Lupi Alvir predstavila je i najavila aktualnosti na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka. U siječnju stavljen je naglasak na predstave koje izvodi jedan glumac, stoga je na samom početku godine na repertoaru kazališta bio autorski projekt Davida Petrovića, predstava Palačinka mog života, a slijede predstave Oh la la, autora Bernarda Friota i Hervé Tulleta i redateljice Mateje Bizjak Petit te Sretna kućicaautorica Ivane Đula i Milice Sinkauz (prema istoimenoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas) te redateljice Morane Dolenc. Upravo će Sretna kućica biti izvedena u posebnom terminu za desetak djece i roditelja s područja pogođenim potresima koji su smještaj pronašli u Rijeci i okolici kako bi im riječki lutkari uljepšali period boravka u Rijeci.

Također, najavljena je i nova predstava Dobar tek koja se trenutno priprema sa slovenskom autorskom ekipom. Predstava je dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020,  a premijera je planirana za početak veljače.

Ovom prilikom želim se zahvaliti našoj publici koja je, unatoč stalnim promjenama i mjerama, i dalje uz nas i koja nas je vjerno pratila u svakom trenutku ove neizvjesne godine – od online programa, izvedbi na otvorenom i povratka u kazalište. Iz tog razloga, povećali smo broj termina za građanstvo kako bi se mogli što više družiti i zajedno uživati.”, naglasila je ravnateljica Magdalena Lupi Alvir.

Nagrade 2020.:

Nagrada hrvatskog glumišta predstavi “Flekavac” za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini za predstavu “Flekavac, na 23. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej – Assitej online now

Nagrada za najbolju scenografiju Aleni Pavlović za scenografiju predstave ‘Flekavac’, na 23. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej – Assitej online now

Nagrada za najbolju scensku glazbu Ivani Đuli i Luki Vrbaniću za scensku glazbu u predstavi “Flekavac”, na 23. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej – Assitej online now

Najbolje glumačko ostvarenje – muška uloga Davidu Petroviću za ulogu Flekavca u predstavi „Flekavac,  na 23. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej – Assitej online now

Nagrada za kolektivnu glumačku igru za predstavu “Krpimirci”, 13. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, Split, 2020.

Nagrada Zdenka Mišura za najveći kazališni izazov za predstavu “Krpimirci”, 13. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić, Split, 2020.

Nagrada za tekst predstave „Flekavac“ Nini Mitrović, 53. Međunarodni festivala kazališta lutaka – PIF, Zagreb, 2020.

Nagrada za režiju predstave „Flekavac“ Renati Caroli Gatica, 53. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Zagreb, 2020.

Nagrada za kreaciju lutaka i scenografiju u predstavi „Flekavac“ Aleni Pavlović, 53. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Zagreb, 2020.

Nagrada za glazbu i tekstove songova u predstavi „Flekavac“ Ivani Đula i Luki Vrbaniću , 53. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Zagreb, 2020.

Nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu festivala predstavi „Flekavac“, 53. Međunarodni festival kazališta lutaka – PIF, Zagreb, 2020.

Nagrada za najbolju predstavu po izboru dječjeg žirija predstavi “Sretna kućica”, festival 31. Poletni lutkovni pristan, Maribor, Slovenija, 2020.

Godišnja nagrade Grada Rijeke Gradskom kazalištu lutaka Rijeka za izuzetne umjetničke dosege i posvećenost lutkarskom i edukativnom radu za djecu, Rijeka, 2020.

Izvor: Rijeka 2020

Komentari