Uskoro započinje 23. Tjedan mozga Rijeka – Otkrijte što se nalazi “Iza kulisa našeg uma”

225
tjedan mozga

Od 11. do 17. ožujka u Rijeci se održava 23. izdanje Tjedna mozga pod krovnom temom „Iza kulisa našeg uma“. 23. Tjedan mozga obilježit će obilje predavanja, tribina, radionica i zabavnog sadržaja od kojih izdvajamo neke od njih: Znakovni jezik, Mindfulness, yoga i anksioznost, Mentalno zdravlje djece i mladih, Lumboishijalgija iliti išijas, tematski pub kviz, filmska večer…

Zavirit ćemo ispod površine kroz proučavanje filozofskog stajališta o razlikama i sličnostima uma i mozga, zatim kroz upoznavanje s pouzdanim tehnikama rješavanja stresa te naposljetku kroz predstavljanje suvremenih tehnologija s primjenom u području neurologije, kao i postignuća koje su omogućile.

Kao i svake godine, ulaz na sva događanja u sklopu Tjedna mozga Rijeka je besplatan, a pridružiti se mogu svi zainteresirani studenti i građani.

Ponedjeljak

Tjedan mozga započinje u ponedjeljak, 11. ožujka u 14 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka tribinom „Moderne tehnologije i dostignuća u neurologiji“ u kojoj će sudjelovati izv. prof. prim. dr.sc. Vladimira Vuletić, dr. med., doc. dr. sc. Slavica Kovačić, dr. med. i mr. sc. Zoran Tomić, dr. med. koji će govoriti o dubokoj mozgovnoj stimulaciji, mehaničkoj trombektomiji i migreni.

Od 14:30 sati istoga dana na Građevinskom fakultetu u Rijeci u učionici G-205 Ana Jantolek, prof. psih. održat će radionicu „Opušteni mozak“. S obzirom da su anksioznost i stres u moderno doba nažalost, postali obavezni termini uz trenutni tempo svakodnevnog života, na radionici će sudionici razgovarati o tehnikama opuštanja i naučiti kako se riješiti stresa. Na radionicu se možete prijaviti OVDJE, a prijave su otvorene do petka, 8. ožujka u 13 sati.

U Dječjoj kući od 18 sati pripremljen je sadržaj i za najmlađe sudionike Tjedna mozga Rijeka. Riječ je o igrokazu „Što sve može moj mozak“ koji će izvesti izv. prof. dr. sc. Jelena Ban te radionicama projekta Putujući znanstvenici i „Životinjska komunikacija.“ Znate li tko su znanstvenici i čime se oni bave? Mi smo sigurni da znate da to ima veze s nekakvim zabavnim eksperimentima! Pridružite nam se i otkrijte kako se balon sam napuše, da Havaji nisu samo otoci, što je lava lampa i koliko to slonu treba paste za oprati zube“, kažu organizatori. Broj djece ograničen je na 30 te se prijave za događaj vrše preko službenih stranica Dječje kuće Rijeka!

Utorak

Obilježavanje 23. Tjedna mozga u utorak, 12. ožujka započinje na Kampusu, odnosno u prostoru kafića Akvarij u 16 sati gdje će se održati radionica Borke Ogrizović, prof. psih. i Renate Mikičić, učiteljice yoge pod nazivom „Mindfulness i yoga za overthinking“.  Za ovu radionicu potrebne su prijave putem linka.

U 17 sati u Gradskoj vijećnici na adresi Korzo 16 započinje predavanje „Mindfulness alati kod anksioznosti“ Ines Grubišić, certificirane MBSR-a (Mindfulness – Based Stress Reduction) edukatorice i voditeljice Centra za mindfulness LAR, Rijeka koja će nam otkriti kako funkcionira stres i dati vam jednostavne te konkretne smjernice za uvođenje mindfulnessa u svoj život.

Od 19 sati u kafiću Iskra u Ulici Šime Ljubića 12 održat će se predavanje izv. prof. dr. sc. Jelene Ban „Razvoj, regeneracija i neurodegeneracija: magični trokut“ i doc. dr. sc. Katarina Kapuralin pod nazivom „Konektomika i AI: Razotkrivanje tajni mozga“.

Srijeda

Jasna Borbelj Čeko, mag. psych. i Dolores Matetić, dipl. ing. u srijedu, 13. ožujka održat će radionicu „Uključi mo(bitel)znak“ za učenike Srednje škole dr. Antuna Barca u Crikvenici. „Kako bismo istražili utjecaj digitalne tehnologije na pamćenje i rješavanje zadataka, osmislili smo  terensku nastavu za 2. razred gimnazije koja će biti izvedena u natjecateljskom formatu s ciljem poticanja učenika na promišljanje o pozitivnim i negativnim stranama korištenja mobitela“, poručuju organizatori.

Istog dana, u 10 sati na Fakultetu biotehnologije u Rijeci izv. prof. dr. sc. Nicholas Bradshaw održat će stručno predavanje na temu “Looking at mental illnesses as protein aggregation disorders”, dok će dr. sc. Pegi Pavletić predstaviti „Razvoj lijekova sa selektivnim učinkom na dopaminske receptore – (ne)moguća misija!“

U 13 sati u Gradskoj knjižnica Rijeka Damir Herega, mag. rehab. educ., Udruga gluhih i nagluhih Primorsko- goranske županije održat će radionicu na temu „Znakovni jezik – trening za naš mozak“ na kojoj ćete usvojiti osnove hrvatskog znakovnog jezika. Prijave se vrše na OVOM linku.

„Bol u leđima – zašto nastaje i kada je opasna?“, „Neurokirurško liječenje lumboishialgije“ i „Fizikalna terapija kod boli u leđima“ teme su o kojima će se raspravljati na tribini od 14 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka, a na tribini će govoriti Aldo Ćefo, dr. med., doc. prim. dr. sc. Dean Girotto, dr. med. i prof. dr. sc. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić, dr. med.

Četvrtak

U četvrtak, 14. ožujka u 10 sati u Osnovnoj školi Centar Udruga Logokaz održat će radionicu „Pažnja i koncentracija-temelj našeg jezika” s vježbama koje pospješuju koncentraciju i pažnju. Ova radionica održat će se i u petak, 15. ožujka u 11:15 sati u Osnovnoj školi Brajda.

Radionica se nastavlja u 12 sati u Osnovnoj školi Eugen Kumičić, no s temom „Jezik u našem mozgu – lateralizacija jezika“. Što se događa u našem mozgu pri izvršavanju svakodnevnih aktivnosti poput razgovora s prijateljima, čitanja lektire, mahanja kad pozdravljamo nekoga na suprotnoj strani ulice ili pak kada pišemo ispit? Zašto je važno znati kojom rukom netko piše i kakva je razlika između ljevaka i dešnjaka? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja osnovnoškolci će moći saznati na interaktivnoj radionici s kojom nam je cilj osvijestiti složenost aktivnosti koje svakodnevno uzimamo „zdravo za gotovo“, ali i naučiti djecu o razlikama u funkcijama lijeve i desne hemisfere mozga kao i dati savjete za jačanje ovih vještina. Ova radionica održat će se i u petak, 15. ožujka u 9:45 sati u Osnovnoj školi Nikola Tesla.

Od 14 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka očekuje nas tribina o poremećajima ličnosti i psihodelicima. Na tribini će sudjelovati doc. dr. sc. Suzana Jonovska, dr. med., doc. dr. sc. Tanja Grahovac Juretić, dr. med., Alen Mančić, dr. med. i dr. sc. Ana Filošević Vujnović, v.pred., a raspravljat će o temama Um i mozak: sjedište selfa, Fragilni ego ili kompleks inferiornosti-priča o razvoju poremećaja ličnosti, Gdje su psihodelici među drogama?, Novosti o psihodelicima i Moderne droge.

Od 16 sati u Domu za starije osobe Kantrida Sandra Karabaić, prof. paed. soc. održat će radionicu pokreta i plesa za njegove korisnike.

Studentska sekcija za neurologiju SZ MEDRI na Medicinskom fakultetu u Rijeci u prostorijama FOSS-a od 18:30 sati održat će radionicu na temu „Hrana za mozak“, a prijaviti se možete na OVOJ poveznici.

Petak

Doc. dr. sc. Maja Kelić, prof. logoped. i dr. sc. Eva Pavlinušić Vilus te izv. prof. dr. sc. Tatjana Čulina, dr. med. od 15 sati u Dječjoj kući otkrit će nam kako ekrani i čitanje utječu na dječji mozak i što je normalna adolescencija, a što (ipak) nije.

Od 17 sati u Pubu Bačva održat će se interaktivno predavanje Adriane Klarić, mag. psych. I doc. dr. sc. Stribora Markovića na temu „Somatizacija, biljke i depresija – što ih povezuje?“. Potom, na Botelu Marina od 20 sati dođite i provedite zajedničku večer gledajući film „Rain man“ koji govori o jednom ekstravagantnom, ali i pomalo sebičnom preprodavaču automobila (Charlie) koji sazna da mu je otac preminuo i ostavio cijelo bogatstvo autističnom bratu, za kojeg do tada nije znao. U nadi da će uspjeti dobiti dio tog bogatstva Charlie pronalazi svog brata, no tek tada kreću prave pustolovine i odnos koji izluđuje Charlieja, ali naposlijetku je ispunjen ljubavi i razumijevanjem.

Subota

U subotu, 16. ožujka od 9 sati „Šećite Kor(z)om mozga“ i pridružite se akciji mjerenja tlaka i šećera, radionici „Bolnici za medvjediće“ i zdravom doručku uz tehničare nutricioniste iz Medicinske škole u Rijeci. Od 17:30 sati u Pubu Bačva očekuje vas Pub kviz koji organiziraju doc. dr. sc. Ljerka Karleuša Mujkić, prof. dr. sc. Kristina Pilipović, dr. med. i Leo Kovač, dr. med, asistenti s Medicinskog fakulteta u Rijeci koji su dobro poznati u kvizaškim ligama i krugovima grada Rijeke, a sam kviz sastojat će se od općeg dijela i dijela povezanog s medicinskom strukom. Za prva 3 mjesta osigurane su bogate nagrade, a vaše ekipe po 4 člana unutar svakog tima mogu se prijaviti putem OVOG obrasca.

Nedjelja

Naposljetku, u nedjelju, 17. ožujka od 10 sati od Parka Mlaka kreće šetnja do Opatije u vodstvu studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci i članova Organizacijskog odbora Tjedna mozga Rijeka. Šetnja se organizira u suradnji s UniSport Ri. Pješačenje traje oko 2,5 sata. Kreće se iz Rijeke (park Mlaka), uz obalu do Opatije gdje možete ostati i uživati u kavi ili se vratiti istom rutom do Rijeke.

Više o svakom predavanju, tribini ili radionici možete pročitati OVDJE.

U Organizacijskom odboru 23. Tjedna mozga su koordinatorica koordinatorica prof. dr.sc. Gordana Rubeša, spec. psihijatrije te sukoordinatori izv. prof. prim. dr. sc. Daniela Petrić, spec. psihijatrije, Bobana Samardžija, mag. pharm. inv.  i predsjednik studentskog organizacijskog odbora Alen Šarić, student 6. godine Medicinskog fakulteta u Rijeci.

U obilježavanju Tjedna mozga, uz Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, sudjeluju MedRis – Ustanova za zdravstvenu skrb za medicinu Rada i Sporta, Studentski centar Rijeka, FOSS MedRi, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, KBC Rijeka, BioTech i Brain Awareness Week.

Komentari