Upoznaj psihodramu – novi program u HKD-u na Sušaku

36

Uz glumu, fizički teatar i ples, u prostorima Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku od sada možete pohađati i – psihodramu! Mladi kazališni Kolektiv Igralke u Rijeku dovodi Jaku Sotlara, psihodramskog terapeuta s višegodišnjim iskustvom kako bi provodio cjelogodišnji program koji spaja psihodramu, međunarodno priznatu psihoterapijsku metodu, sa širim poljem kreativnog izražavanja.

Budući da Riječanima psihodrama nije odviše poznata, prva na rasporedu je radionica “Upoznaj psihodramu” otvorena za sve znatiželjne, a održat će se 17. i 18. rujna 2021. godine u HKD-u na Sušaku. Za sve zainteresirane otvorene su prijave i za kontinuirani program “Psihodrama i kreativnost” koji kreće u listopadu i održavat će se svakog drugog petka u večernjem terminu.

Osnivač psihodrame, Jacob L. Moreno, u svojem je radu spajao psihologiju i kazalište spontanosti, a danas je psihodrama svjetski priznata psihoterapijska metoda koja koristi dramske metode za istraživanje interpersonalnih odnosa i unutarnjeg svijeta pojedinca. Psihodrama je vrsta interaktivne predstave u kojoj protagonist odigrava uloge svog života. Polaznici će koristiti elemente igre za spontanu dramatizaciju scena iz vlastitih života, pri čemu mogu istraživati svoju sadašnjost, prošlost i vizije budućnosti, situacije koje su se dogodile (ili su se mogle dogoditi, a nisu), izgovorene i neizgovorene misli i osjećaje, želje, fantazije, snove. Psihodrama se bavi svim aspektima života te je primjerena kako za specifične poteškoće (anksioznost, depresija, psihosomatske bolesti, svakidašnji stres, gubici), tako i za općeniti osobni rast.

Ovaj program nije tečaj glume ili klasična kazališna skupina, pa tako za sudjelovanje nije potrebno nikakvo kazališno iskustvo. Na sudjelovanje su pozvani svi koji se žele naučiti bolje izraziti, stupiti u dublji kontakt s vlastitim tijelom i emocijama, prepustiti se improvizaciji “ovdje i sada” te razvijati spontanost i kreativnost.

Voditelj Jaka Sotlar
Voditelj Jaka Sotlar

Voditelj radionice je psihodramski psihoterapeut i seksolog Jaka Sotlar iz Slovenije. Završio je petogodišnju edukaciju iz psihodrame u Zagrebu te diplomski studij seksologije na Sveučilištu Alcala de Henares u Madridu. Dodatno stručno osposobljavanje stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani (dvogodišnji studij sistemske psihoterapije) te na pojedinačnim stručnim radionicama iz različitih psihoterapijskih pravaca (Gestalt, jungovska analiza, tjelesno orijentirana psihoterapija). Već niz godina vodi psihodramske radionice u Sloveniji i Italiji te ima kontinuirane psihoterapijske grupe, individualne i partnerske psihoterapije u Sloveniji te u Rijeci (psihodrama.si/hr).

Kontakt za prijavu i više informacija: jaka.sotlar@gmail.com, Facebook stranica Kolektiva Igralke

L.B.

Komentari