Umjetnički radovi na temu uloge otpada i konzumerizma U Galeriji SKC i na ulicama Rijeke

24

Ove subote, 31. listopada u Galeriji SKC, u Kružnoj ulici u Rijeci, od 19.00 sati otvara se umjetnička izložba Re-Start Experience, španjolskog kustoskog kolektiva SOMAMA, u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.  Izložba će biti otvorena svakodnevno do 13. studenog od 15 do 20 sati, uz slobodan ulaz. Usto, na ulicama i trgovima Rijeke, u sklopu istog programa, bit će postavljeno devet privremenih umjetničkih instalacija.

Propitujući suvremene probleme okoliša, umjetnički radovi ističu ulogu otpada i konzumerizma te načina na koji pojedinačne navike imaju utjecaja na dobrobit okoliša. Polazeći od koncepta 3R – Reduce, Reuse, Recycle, izložba predstavlja radove koji inspiriraju, nude alternativu te stvaraju prostor za kreativno iskorištavanje otpada, uz zadržavanje dijaloga s načelima održivosti.

– Glavna ideja ove izložbe kao i cijelog projekta ima za cilj potaknuti ljude da razmisle o temi otpada i okoliša te da se svi zajedno zapitamo što mi kao pojedinci možemo napraviti kako bismo popravili situaciju, rekla je u najavi programa kustosica Sofia Cartuccia iz španjolskog kolektiva SOMAMA, koji čine još i Mara Florean te Marianne Schädler.
Kroz umjetnost želimo potaknuti ljude da osvijeste činjenicu da svatko od nas svojim djelovanjem može napraviti razliku. Radovi su inspirirani idejama doma, supermarketa, šume i mora, okoliša koji je svima nama poznat i dio je svakodnevnice s kojom se možemo identificirati. Smatrale smo da bi to mogla biti dobra polazišna točka osvještavanja ljudi da taj poznati okoliš svojim pozitivnim angažmanom pokušaju zaštititi, naglašava Cartuccia.

Visual_Re-Start Experience

Na izložbi će se predstaviti mlade umjetnice i umjetnici Ivana Barić, Lea Čepić, Josip Knežević, Ana Maria Maravić, Lucija Marin, Nicol Načinović, Anna Orbanić, Sara Orbanić, Goran Pavić i Veronika Šindilj. Do subote, 31. listopada i publika se poziva na prisustvovanje stvaranju izložbe te će za to vrijeme Galerija SKC biti pretvorena u otvoreni atelje. To je prilika za upoznati umjetnice i umjetnike, umjetničke koncepte te saznati više o sirovinama koje se mogu iskoristiti iz otpada, a sve će kulminirati s premjernim otvaranjem izložbe radova, instalacija i performansa 31. listopada. Usto, Kroz cijelo vrijeme trajanja izložbe, do 13. studenog, posjetitelji će moći sudjelovati u interaktivnim edukativnim aktivnostima koje će ih voditi kroz 7 tipova plastike, a u konačnici će rješavanjem zagonetki moći sudjelovati u dovršetku jedne od sudioničkih instalacija.

– Projekt Re-Start Experience dio je programa Europske prijestolnice kulture, a izabran je putem Javnog poziva 2019. godine, pojasnio je Bernard Koludrović, savjetnik za programe RIJEKE 2020.
Primjerice kroz projekte kao što su Ri:Use koji je pokrenula Molekula i Riperaj koji je pokrenulo KD Čistoća vidljivo je da se i među građanima Rijeke sve više razvija trend iskorištavanja otpada odnosno reprimjene materijala. Glavna poruka ovog projekta je da je otpad nešto s čime se moramo suočiti, to je istovremeno ekološki politički i ekonomski problem, a ovaj projekt na kreativan način želi potaknuti ljude na razmišljanje kako pristupiti toj problematici, kaže Koludrović.

Program Re-Start Experience razvio se kroz suradnju kolektiva SOMAMA, zatim studentica i studenata te alumnija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, uz veliku podršku Studentskog kulturnog centra i KD-a Čistoća.

– Drago mi je što smo zahvaljujući projektu Europske prijestolnice kulture mogli sudjelovati u jednom ovakvom projektu koji tematizira važan problem s kojim se kao društvo suočavamo i drago mi je što nam se SOMAMA obratila za partnerstvo. Svaki projekt koji promišlja otpad na neki drugi način, a ne isključivo kao smeće za nas je zanimljiv i izazovan, a to između ostaloga dobro korespondira s našom idejom Riperaja koji je primarno orijentiran prema ideji održivog gospodarenja otpadom, naglasio je Milan Zagorac, ekspert za korisničku podršku KD Čistoća.

Press Re-Start Experience (1)

Privremene umjetničke instalacije na ulicama i trgovima grada

Osim u Galeriji SKC, zahvaljujući kolektivu SOMAMA, na ulicama i trgovima centra Rijeke do 9. studenog bit će postavljeno i devet privremenih umjetničkih instalacija tj. umjetnina stvorenih od otpadnog materijala i to na sljedećim lokacijama: na autobusnoj stanici na Fiumari u smjeru istoka, na autobusnoj stanici u Adamićevoj ulici kod kućnog broja 26, na autobusnoj stanici Riva, na križanju Rive i Splitske ulice, na autobusnom kolodvoru Žabica, u Parku Nikole Hosta, u Parku Vladimira Nazora, u Krešimirovoj ulici na ulazu u kompleks Benčić te na Trgu Podhumskih žrtava ispred Građevinske škole.

Komentari