Uloga kulture i umjetnosti u postizanju važnih društvenih promjena: seminar „Izmišljena institucija” i razgovor s palestinskim umjetnikom Majdom Nasrallahom u riječkoj Filodrammatici

104
Seminar 'Izmisljena institucija', vizual

U okviru programa Refleks udruge Drugo more, u tjednu pred nama u velikoj dvorani Filodrammatice održat će se dva događaja s međunarodnim sudionicima i gostima.

Od 8. do 10. travnja, sudionici seminara pod nazivom Izmišljena institucija – omaž Francu Rotelliju bavit će se istraživanjem dodirnih točaka kulturnih praksi i socijalne skrbi. Organiziran u sklopu projekta TOOLKIT OF CARE koji je sredstvima Europske unije financiran kroz program COST – European Cooperation in Science & Technology, događaj je nadahnut naslijeđem talijanskog psihijatra Franca Rotellija i inovativnim pristupima skrbi koji su se pojavili u Trstu uslijed pokreta ukidanja psihijatrijskih bolnica i tzv. ‘deinstitucionalizacije’ pod vodstvom psihijatra i neurologa Franca Basaglije.

Polazeći od zajedničkog čitanja Rotellijevog teksta «Izmišljena institucija» iz 1988. godine, sudionici će raspravljati o mogućim ulogama umjetnosti i kulture u postizanju socijalnih i institucionalnih promjena u današnjem društvu. Javni dio programa održat će se u ponedjeljak 8. travnja od 15 do 18 sati, te u utorak i srijedu, 9. i 10. travnja, od 14 do 16 sati.

Voditelji seminara su Francesco Salvini (Pantxo Ramas) iz agencije Conferenza Basaglia i Valeria Graziano, predavačica na Institutu za primijenjene studije kazališta na Sveučilištu Justus-Liebig u Giessenu. Na seminaru sudjeluju Sanja Bojanić, izvršna direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe (CAS SEE), Claudia Delso Carreira, aktivistica i savjetnica na Barcelona Research Institute (IDRA), Janna Graham, suvoditeljica budućeg Centra za institucionalnu analizu na Sveučilištu Goldsmiths, Gabriel Hensche, Škola zajedničkih dobara na Sveučilištu umjetnosti u Zürichu (Švicarska), Lepa Mladjenović, aktivistica i suosnivačica organizacije Žene u crnom, Luca Negrogno, Institut Gian Franco Minguzzi, Bologna, Bojana Piškur, kustosica u Muzeju moderne umjetnosti u Ljubljani, Ana Rodriguez Armendariz, istraživačica i kulturna radnica, Mirela Travar, koordinatorica organizacije Operacija Grad, Zagreb, i Irene Turiel García, aktivistica i liječnica primarne zdravstvene zaštite u Asturiji.

Dan nakon završetka seminara, u četvrtak 11. travnja s početkom u 19 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice odžat će se razgovor s palestinskim umjetnikom i aktivistom Majdom Nasrallahom, na temu preoblikovanja otpora kroz kulturu.

Kao istraživač, kustos i organizator u kulturi iz grada Qalansuwe u tzv. području Trokuta u Palestini, Majd Nasrallah se u radu bavi temama obrazovanja, grassroots političkog organiziranja i proizvodnjom kritičnog znanja. Trenutno boravi na rezidenciji u Muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu.

U razgovoru će govoriti o trenutnom stanju kulturnih institucija i umjetničkih organizacija na području Palestine, čija kritička odgovornost i uloga u društvu, usprkos sveopćim uvjetima nesigurnosti u kojima se nalaze, postaje sve važnija uslijed trenutnih ratnih zbivanja. Kroz razgovor će otvoriti važna pitanja poput onog što globalna solidarnost doista znači u praksi, kako hrabro istraživati nove političke i društvene vrijednosti i predlagati kreativne oblike organiziranja zajednice koji aktivno doprinose njihovom ostvarivanju, te kako aktivno postaviti humane vrijednosti u središte naše kolektivne borbe za dostojanstvo, oslobođenje i slobodu.

Oba programa održat će na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan. Više doznajte na internetskim stranicama Drugog mora.

Komentari