Udruga SOS Rijeka pokrenula kampanju #ovonijeljubav. Snažnim porukama želi ukazati na seksualno nasilje u partnerskim odnosima

87

Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava u sklopu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pokreće kampanju #ovonijeljubav o seksualnom nasilju u brakovima, vezama i partnerskim odnosima. Ujedno, ove godine Udruga SOS Rijeka slavi i svoju 30. obljetnicu.

Već 30 godina Udruga pruža izravnu podršku osobama koje su preživjele nasilje, a sve žrtve nasilja mogu dobiti besplatnu i povjerljivu psihološku pomoć i besplatnu primarnu pravnu pomoć. Zabrinjavajuće je da su u Hrvatskoj od početka godine do 21. kolovoza evidentirana 5 522 počinitelja prekršaja nasilja u obitelji, a od toga muškarci čine udio od 77%, dok su u istom razdoblju evidentirane 6 333 žrtve prekršaja nasilja u obitelji, od čega žene žrtve čine udio od 63,8% svih žrtava.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama obilježava se u sjećanje na ubijene žene u zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Psihologinja i koordinatorica razvojnih aktivnosti Lorena Zec istakla je: „Kampanja je osmišljena baš zbog tih podataka koji nam ukazuju na porast prijava seksualnog nasilja, a specifična je jer će se odvijati i u online i offline okruženju, prvi put ćemo imati plakate po cijeloj Rijeci, koji će zapravo educirati građane o seksualnom nasilju u intimnim odnosima. Svaki seksualni kontakt na koji osoba nije pristala punom voljom i bez prisile je zapravo neželjeni kontakt, a žrtve često prolaze kroz njega pružajući minimalni otpor iz straha ili želje da sve što brže prođe, a silovanje postaje sastavni dio obiteljskog nasilja.“

Predsjednica koordinacijskog tima Tina Kovačić istakla je kako će sutra diljem Rijeke biti postavljeni jumbo plakati na kojima će biti ispisane poruke i rečenice koje korisnice često čuju od svojih partnera. „Želimo ukazati na to da prisila često nije fizička, već je puno suptilnija, do nje se dolazi određenim manipulacijama, nagovaranjem, prijetnjama… Dakle, do silovanja nije nužno da dođe samo upotrebom fizičke sile“, kazala je Kovačić. Plakatima se želi educirati javnost o činjenici da je seksualni odnos koji je iznuđen, ostvaren pod prisilom ili prijetnjom, u svojoj biti silovanje.

Sve osobe koje su proživjele seksualno nasilje mogu se obratiti na pomoc@sos-rijeka.org ili 051/211-888 ili preko društvenih mreža.

L.B.

Komentari