Udruga Praktikum obilježila sto godina Priča iz davnine

Na kazališnim scenama Muzeja suvremene umjetnosti i 11. Ogulinskom festivalu bajki svoja umijeća pokazali su polaznici dramskog studija Udruge Praktikum.

231

U čast najpopularnijoj spisateljici bajki Ivani Brlić Mažuranić, dramski studio Udruge Praktikum izveo je predstave temeljene na Pričama iz davnine Ivane Brlić Mažuranić na 11. Ogulinskom festivalu bajki i na završnoj produkciji u Muzeju suvremene umjetnosti. Dramske grupe predškolaca i osnovnoškolaca pod umjetničko pedagoškim vodstvom glumca Kristijana Ugrine izvele su Šumu Striborovu, Kako je Potjeh tražio istinu i Jagora.

Polaznici svih kreativnih radionica – dramskih, filmskih, likovnih, glazbenih i radionica pjevanja na kraju školske godine stečeno znanje i vještine prezentiraju na završnoj produkciji Udruge Praktikum u jednom od zagrebačkih kazališta ili muzeja. Tema ovogodišnje završne produkcije, održane u Muzeju suvremene umjetnosti, zasniva se na hrvatskim mitovima i legendama koje dotiču teme ljubavi, nepotizma, magije, čudesnih događaja i mitoloških bića. Kroz mistične priče djeca su pronašla poveznicu između sadašnjih i prošlih vremena, te time i svoje mjesto u društvu. Predstave su temeljene na „Pričama iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić, „Hrvatskom bajoslovlju“ Vida Baloga, „Fantastičnom beštijariju“ Željka Zorice te drugim autorskim tekstovima inspiriranim pričama o hrvatskim legendama koji su nastali kroz igru i improvizaciju.

Završna-produkcija-Udruge-Praktikum_5

Udruga Praktikum je edukativno zabavni centar za djecu i mlade koji potiče kreativnost. Uz dramske radionice, u prostorima Udruge održavaju se i radionice filma, likovne radionice, radionice pjevanja, glazbene radionice i različiti treninzi i programi pomoći u učenju. Udruga potiče zdrave životne stilove kroz tjelesnu aktivnost djece i mladih te je pokrenula novi projekt planinarenja na Medvednici Umjetnost u prirodi. Uz edukativno zabavni dio, osmišljava i provodi aktivnosti i projekte podržane iz nacionalnih i EU fondova vezane za zaštitu zdravlja djece i mladih s naglaskom na sve oblike rizičnih ponašanja, promiču cjeloživotno obrazovanje kroz neformalno obrazovanje mladih i jačanje civilnih organizacija.

U prostorima Praktikuma djeca i mladi kvalitetno provode slobodno vrijeme uz stručno vodstvo priznatih kazališnih i filmskih redatelja i glumaca, akademskih glazbenica i kiparica. Likovno kreativne radionice za djecu osmišljene su s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu kroz odgoj iz područja likovne umjetnosti. U sklopu likovne radionice djeca se upoznaju s raznim umjetničkim tehnikama, posjećuju
zagrebačke muzeje i galerije te sudjeluju u radionicama s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu projekta “Umjetnost u mom kvartu”. Također, osmišljavaju i izrađuju scenografiju za dramske i filmske grupe i održavaju završne izložbe.

Završna-produkcija-Udruge-Praktikum_4

Kroz dramski filmski studio PRAKSI djeca i mladi mogu pokušati biti glumci, redatelji, montažeri ili scenaristi. Imaju priliku posjetiti pravi filmski set i upoznati ekipu koju znaju samo s ekrana. Slušati predavanja i gostovanja pravih stručnjaka iz područja kazališta i filma. I na kraju biti spremni pojaviti se na castingu ili se samo zabavljati kroz dramsko filmsko stvaralaštvo, naučiti govoriti jasno i glasno, glumiti na verbalan i neverbalan način, raditi na scenama iz dramskih tekstova i još puno toga.

Program glazbenih radionica djecu želi upoznati sa svim instrumentima kako bi na kraju sami izabrali svoj budući instrument, kreativno se zabavljajući i uživajući uz glazbu.
Kroz igru i pokret uči se glazbeni jezik, a kroz sviranje blok flaute djeca dobivaju osjećaj da su pravi glazbenici i stvaraju svoj prvi odnos prema instrumentu. Cilj je da djeca upoznaju i zavole glazbu kroz vlastito sviranje i prepoznaju ju u svemu što ih okružuje, a na kraju školske godine postanu dio priče završne produkcije s ostalim polaznicima udruge Praktikum.

11. Ogulinski festival bajke
11. Ogulinski festival bajke

Radionice pjevanja Udruge Praktikum pod zgodnim nazivom “All that mjuz” podijeljene su prema uzrastima. Ovisno o dobnoj skupini u radionicama kroz melodiju, ritam i pokret, brojne pjesme, brojalice i igre potiče se razvoj pojedinih navedenih elemenata. Fokus rada za sve dobne skupine temelji se na improvizaciji i omogućavanju izražavanja kreativnosti svakog polaznika. Radionice su multimedijalne te spajaju glazbu s drugim vrstama umjetnosti poput plesa ili likovne umjetnosti. Kroz rad se dotiče klasična, tradicionalna i suvremena glazba.

Za one koji se žele ozbiljnije pripremati tu su pripreme za prijemni ispit u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i za upis na Akademiju dramskih umjetnosti te seminari vedske matematike koji matematiku čine zabavnom i jednostavnom.

Za sve dodatne informacije, posjetite web stranicu Udruge Praktikum.

Komentari