Udruga Da štima svima održala prvu tribinu “Opstanak nezavisnih”: “Što se pojedinac manje bavi politikom, to se više politika bavi njime”

163

U organizaciji Udruge Da štima svima pokrenut je ciklus tribina pod nazivom „U raljama politike“. Prva je održana s podnaslovom „Opstanak nezavisnih“

Zašto su tribine tako nazvane, objasnila je u uvodu koordinatorica  političkih aktivnosti i voditeljica tribina, Leonida Domijan Fišter:

 „Bez obzira na to, asociraju li nas na slavni Spielbergov horor ili naivnost Štefice Cvek u raljama života, ralje su simbol napada i straha, ali i nada hrabrosti i borbe. Politika u širem značenju predstavlja umijeće mogućeg i način življenja. U svakodnevnom je smislu često shvaćena kao težnja za raspodjelom moći ili utjecaja unutar zajednice.“

„Stoga smo svi mi, punoljetni građani, na određeni način – političari. Neki od nas povremeni, a neki profesionalni. Kao građani – povremeni političari – ne živimo ni od politike ni za politiku, ali smo u prilici: izražavati političku volju, izaći ili ne izaći na izbore, odrediti tko će nas zastupati te aktivno ili pasivno sudjelovati u demokratskim procesima.“ rekla je Domijan Fišter.

Što se pojedinac manje bavi politikom, to se više politika bavi njime i lakše manipulira njegovim životom. Potrebna je hrabrost preuzeti odgovornost za osobni model sudjelovanja jer nas politička apatija ne oslobađa odgovornosti, ni posljedica. Nije se lako izložiti jer javnost puno susretljivija prema liječniku nego političaru, bez obzira na iste namjere pomaganja građanima“ poručio je predsjednik Udruge Davor Štimac.

Tribina Daštima svima – U raljama politike 01

Ciljevi tribina su: promicanje i razvoj te prakticiranje komunikacijske kulture, stjecanje političkih kompetencija, te njegovanje civilnoga društva, pluralizma i demokratskih institucija. Bit će riječi o pojedinim segmentima politike, građanskom – povremenom, ali i profesionalnom bavljenju politikom te pojavama i posljedicama koje nastaju kao rezultat tog djelovanja, poručuju iz Udruge

U zanimljivoj raspravi gostovali su: sveučilišni profesor i bivši gradonačelnik Opatije, Amir Muzur, te pravnik i aktualni načelnik Općine Kostrena, Dražen Vranić. Govorili su o svojim dobrim i lošim iskustvima nezavisnih čelnika grada i općine te o suradnji s drugim političkim opcijama i kontaktima s građanima.

Tribina Daštima svima – U raljama politike 02

Bilo je riječi o tome zašto bi se ljudi priznati u svojoj struci uopće upuštali u politiku, kako im na to reagiraju prijatelji i rodbina te o uspješnosti nezavisnih političara. O svemu tome otvoreno su, uz goste, govorili: Davor Štimac, Iva Rinčić Maša Magzan, Marin Račić, Boris Popović i publika. Čulo se zanimljivih razmišljanja tome zašto građani profesiju političara doživljavaju negativno, a za nekoga ipak glasuju. Zašto su greške skloniji oprostiti strankama nego nezavisnima te još  puno zanimljivih odgovora na brojna pitanja.

Kao neformalni zaključak nametnula se  ideja da bi budućnosti politike na lokalnoj razini trebala biti  na plećima nezavisnih kandidata i nezavisnih političkih opcija. Za funkcioniranje na državnoj razini, među ostalim i zbog izbornog zakona, ipak  je puno važnija stranačka potpora.

Snimku tribine U raljama politike: Opstanak nezavisnih možete pogledati na: https://dastimasvima.hr/

L.B.

Komentari