U sklopu manifestacije Japan u Rijeci otvorena izložba „Moj Japan“

128
moj japan

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena je izložba „Moj Japan“ koja se održava u sklopu manifestacije Japan u Rijeci, koja traje do 29. lipnja i tijekom koje se građani imaju prilike bolje upoznati s japanskom kulturom i tradicijom.

Na izložbi se paralelno predstavljaju predmeti podrijetlom iz Japana koji su u fundusu Muzeja iz 19. i 20. stoljeća, te priče o doživljaju Japana suvremenih putnika upotpunjene njihovim fotografijama i suvenirima. U ostvarenju izložbe sudjelovalo je tridesetak sugovornika čiji se doživljaji Japana prenose na izložbi (pomorci, putnici namjernici, sportaši, poslovni ljudi, studenci, turisti). Ovo je ujedno prilika da se po prvi puta objedinjeno predstave predmeti iz fundusa Muzeja podrijetlom iz Japana koji su nekada činili Zbirku egzotike.

Otvorenju izložbe prisustvovali su veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Iso Masato, riječki gradonačelnik Marko Filipović, Dorian Celcer u ime Primorsko-goranske županije, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Tamara Mataija, autorica izložbe Tea Perinčić te Svetozar Nilović u ime udruge „Peek&Poke“ koja je i inicijator i organizator manifestacije Japan u Rijeci.

Ova izložba nije samo retrospektiva predmeta iz prošlosti ili zbirka suvenira. Ona je putovanje kroz vremenski i prostorni kontinuum, spajajući nas s Japanom na način koji prije nismo doživjeli. Kroz predmete iz fundusa Muzeja, koji datiraju iz 19. i 20. stoljeća, kao i kroz priče suvremenih putnika, sportaša, pomoraca, poslovnih ljudi, studenata i turista, stvaramo mostove između prošlosti i sadašnjosti, između različitih kultura i ljudi. A kada već spominjem mostove, drago mi je da kroz projekt Japan u Rijeci ponovno intenzivno surađujemo s našim najstarijim gradom prijateljem Kawasakijem, koji baš ove godine slavi svoju 100. godišnjicu postojanja, a naše prijateljstvo traje još od davne 1977. godine“, rekao je gradonačelnik Filipović i zahvalio svima uključenima u organizaciju manifestacije Japan u Rijeci kao i u realizaciju ove izložbe.

Japanski veleposlanik Iso Masato istaknuo je kako mu je čast otvoriti izložbu koja se događa u okviru manifestacije koja Riječanima omogućuje da bolje upoznaju japansku kulturu i način života. „Meni kao Japancu, uvijek je zanimljivo čuti dojmove o Japanu od ljudi iz drugih zemalja. U sklopu programa Japan u Rijeci održat će se još i razna predavanja, radionice, koncerti, predstavit će se japanska gastronomija, a bit će održani i turniri u borilačkim vještinama. Sve će to pružiti uvid u različite aspekte japanskog života i kulture. Također, drago mi je što japanski umjetnik Yusei Sagawa trenutno izrađuje i mural koji ostaje kao trajna uspomena na ovu manifestaciju, ali i podsjetnik na više od 50 godina dugo prijateljstvo gradova Rijeke i Kawasakija“, rekao je veleposlanik Masato.

Dorian Celcer čestitao je „Peek&Pokeu“ na organizaciji ove manifestacije kao i Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka na postavljanju ove zanimljive izložbe.

Iako i sam uvodnik izložbe kaže kako su naše dvije zemlje, uslijed globalizacijskih procesa, bliže no ikada, i više nismo jedni drugima potpuna egzotika, izložbe poput ove nam nude mogućnost iščitavanja dojmova takozvanih običnih ljudi. Imamo priliku vidjeti kako su se ti dojmovi tijekom vremena mijenjali prilikom susreta naših doista različitih i drugačijih kultura. Prilika je ovo da istražimo izložene predmete i priče koje oni donose te da doživimo Japan očima onih koji su ga susreli davnih dana, kao i onih koji ga danas posjećuju. Neka ovo bude prilika za promišljanje, za učenje i za uživanje u bogatstvu jedne posebne kulture“, istaknuo je Celcer.

Ravnateljica Muzeja Tamara Mataija istaknula je kako su izloženi predmeti na izložbi donirani muzeju većinom od strane pomoraca koji su ih donosili sa svojih putovanja na daleki istok i kako su nekada bili dio zbirke egzotike. „Ipak, Japan nam danas više nije toliko dalek i egzotičan kao što je nekada bio, pogotovo mladim ljudima. Danas je uobičajeno imati Play station, gledati japanske animirane filmove, učiti japanski jezik i jesti japansku hranu. Dodir s japanskom kulturom postao je neposredan zahvaljujući tehnologiji, ali i većim mogućnostima putovanja na tako daleke destinacije“, rekla je Mataija.

Izložba ostaje otvorena za posjetitelje u izložbenom prostoru Muzeja u Guvernerovoj palači do 30. rujna 2024.

Više informacija o cjelokupnom programu dostupno je na web stranici manifestacije Japan u Rijeci.

moj japan moj japan moj japan moj japan moj japan moj japan moj japan

Komentari