U Rijeku stiže Crikoramina prikolica i Horror House Project: Salto Mortale

19
Foto: Ivan Marenic

U četvrtak 26. studenog 2020. program Periskop Outro ugostit će Cirkoramu iz Zagreba i predstavu  House Project: Salto Mortale.  Novocirkuska predstava „Salto Mortale“ izvest će se tri puta, u 19, 20 i 21 sat u Export na Delti. Program se izvodi u sklopu Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop 2020.

Horror_House_foto_Sanja_Prodan
Foto: Sanja Prodan

Trilogija “Horror House Project” predstavlja pogled cirkuskog umjetnika na život i materiju od koje je život satkan. Egzistencijalna rubnost, politika, želje i snovi, neke su od tema koje obrađuje s namjerom da uvuče gledatelja u suvremenu cirkusku svakodnevnicu.

Prvi dio trilogije – “Salto Mortale” osobni  je pogled autora/ica na umjetnost cirkusa, kao borbe čovjeka i gravitacije, sna i jave, projekcija uma i tjelesnih ograničenja, nemogućeg i mogućeg. “Salto Mortale” pokušava publici dočarati niz situacija iz kojih se, kroz kolažne tekstualne formate, audio-video efekte i vertikalnu koreografiju prikazuju upravo rubne situacije rada cirkuskih umjetnika/ca. Na pet postaja ovog putovanja autori pričaju neke svoje, neke tuđe i poneku zamišljenu priču. Svaku priču smještaju u prostor i vežu uz rekvizit blizak umjetniku/ci koji je priča; mobilna kućica, sanduk, zid, zastor, uže… “Salto Mortale” premijerno je izveden, šest puta uzastopno, u Zagrebu u ožujku 2020. Predstava je primjerena osobama starijima od 12 godina.

Cirkorama djeluje od 2008. kao udruga koja svoj rad temelji na sustavnom istraživanju, edukaciji, kreaciji i promociji na polju izvedbenih umjetnosti, s naglaskom na suvremenu cirkusku umjetnost. Iza sebe ima niz samostalnih suvremenih cirkuskih produkcija: Danse Macabre- pokušaj vertikalnog povratka, Torture, PetroLeja Štulić: Pushing the Bo(un)d(ar)ies, IdoYouDo, Horror House: Salto Mortale, kao i međunarodnih koprodukcija: Oldness, CirkoBalkana Kaos Cabaret (nagrada za najinovativniju kabaretsku predstavu na festivalu kabareta 12. Gumbekovi dani), a iz opusa ne izostavlja ni predstave uličnog teatra poput: Johan Von Stilter, Nema Dilema, Čarolija Šešira, The Muljatovići. U suradnji s beogradskom Cirkusferom od 2013. organizira CirkoBalkanu- regionalni festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru.

Broj posjetitelja/ica je ograničen. Rezervacija ulaznice je obavezna na mail festival.periskop@gmail.com, a cijena minimalne donacije je 40 kn.

Horror House Salto Mortale – foto-Josip_Bolonic
Foto: Josip Balonic

Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa organizira udruga Prostor Plus, a pokrovitelji su Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Primorsko-goranska županija. Festival podržavaju Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Rijeka 2020 i Savez udruga Molekula.

Komentari