U Rijeku stigli dinosauri – „Divovi Patagonije“

Atraktivnu izložbu dinosaura - „Divovi Patagonije“ možete pogledati sve do kraja veljače 2017. godine.

1190

Sinoć, 14. srpnja 2016. godine, otvorena je najveća putujuća izložba o dinosaurima južne Zemljine polutke – Divovi Patagonije pod sloganom „Istraživanje tek počinje“ u sklopu Riječkih ljetnih noći. Izložba je smještena u skladištu nekadašnjeg Exportdrva u Rijeci.

Mihael Šušnjić Žunić, učenik šestog razreda koji ne samo da je zaljubljen u paleontologiju, već i sam pronalazi fosile i donosi ih u riječki Prirodoslovni muzej, službeno je otvorio izložbu.

mihael
Valerij Jurešić, Željka Modrić Surina, Mihael Šušnjić Žunić, Zlatko Komadina i Vojko Obersnel

Otvorenju su prisustvovali i župan PGŽ Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ  Valerij Jurešić, rukovoditeljica planiranja i kontrole proizvodnje u INA d.d. Sanja Jakovac Šepić, direktor International Cultural Group i ujedno jedan od autora izložbe Fabio Frachtenber, ravnateljica riječkog Prirodoslovnog muzeja Željka Modrić Surina te kustosica i vanjska suradnica Muzeja Nadia Dunato Pejnović.

Moram reći da sam stjecajem okolnosti prije otprilike pet, šest godina imao priliku boraviti u Patagoniji. Naravno, tada ni u snu nisam mogao pomisliti da ćemo imati priliku biti domaćini jedne izložbe koja se bavi posebnim ostacima dinosaura nađenih upravo ondje“, rekao je gradonačelnik Rijeke koji je još od djetinjstva puno vremena provodio u Prirodoslovnom muzeju te koji je po svom osnovnom obrazovanju, kako kaže, ‘prirodnjak’.

Osim eksponata, izložba sadrži i predavanja, radionice za predškolsku i školsku djecu koja će u posebnom kutku moći iskopavati kosti iz pijeska, stručna vodstva i multimedijalne sadržaje koji će vas zasigurno uvući u svijet dinosaura i ono kako je to nekoć bilo.

divovi3

Divove Patagonije možete pogledati od ponedjeljka do petka, u razdoblju od 9 do 21h, dok će ulaznice za nezaposlene, studente, obitelji, umirovljenike, djecu te članove Međunarodnog savjeta za muzeje iznositi 40kn, a za sve ostale 60kn. Izložba će nastaviti oduševljavati Riječane i Riječanke sve do kraja veljače sljedeće godine.

Na otvorenju izložbe bilo je zaista mnogo naših najmlađih sugrađana i sugrađanki, ali i jako veliki broj odraslih koji su se na ovaj način vratili u djetinjstvo kada su možda malo više proučavali dinosaure. Gdje god smo se okrenuli, mogli smo čuti povike oduševljenja i uzbuđenja. Ako je suditi po prvoj večeri, Rijeka je jedva dočekala ovakvu izložbu. Svakako preporučujemo da odete pogledati Divove Patagonije!

Komentari