U riječkom ”Zajcu” otkazana gostovanja iz Maribora

19
Foto: Damjan Švarc

Suradnja i međusobna razmjena gostovanja riječkog HNK Ivana pl. Zajca i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora nastavlja se u petak 19. studenog 2021. u 19 sati kada na pozornici „Zajca“ gostuje Drama mariborskog SNG-a i najpoznatija ljubavna priča svih vremena, „Romeo i Julija“ Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Popovskog. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Najpoznatija ljubavna priča ujedno je i jedna od najčešće postavljanih tragedija prvog među svjetskim dramatičarima, vječnog dramskog klasika. Nakon 70 godina izbivanja s pozornice u Mariboru, umjetnički ravnatelj mariborske Drame Aleksandar Popovski odlučio je vratiti ju na scenu uz komentar: „Fascinantna je snaga djevojke koja odluči proći kroz smrt u zagrljaj ljubavi. Smatrao sam zato da je važno prikazati priču kroz njezine oči.”

„Shakespeareov klasik u režiji Aleksandra Popovskog gotovo je idealna sinteza ozbiljne analize, humora, ironije i nježnosti. Redatelj i koautor adaptacije odlučio je olabaviti tradicionalnu shemu svim raspoloživim sredstvima, ali vrlo precizno i promišljeno, tako da osnovna struktura drame zadržava svoju fizionomiju“, ocijenio je kritičar Peter Rak u slovenskom „Delu“, te dodao kako su „više od aktualizacije u prvom planu vizualnost i atmosfera bezvremenosti.“

Sudbine tragične ljubavi između Romea i Julije nisu obilježene njihovim postupcima, već društvom u kojem žive. Društvo koje predstavljaju njihove obitelji prožeto je međusobnom mržnjom. Julija, koja je sa svojih nježnih 13 godina spremna zbog ljubavi stići do ruba smrti, sklizne u vremenu – prekasno se probudi ili Romeo stiže prerano. Kada će u obitelji/društvu zavladati spoznaja da mržnja ne može izroditi ni pomirenje ni mir?
Mlađe generacije više ne zanimaju sukobi djedova i očeva. Romeo i Julija pioniri su novog doba, koji ljubavlju zaobilaze zakone ukorijenjene mržnje, i iako umiru u „igri između dvije vatre“, stvaraju novi dan za druge, prvi od mnogih drugačijih na ulicama Verone.

Romeo i Julija, SNG Maribor2
Foto: Damjan Švarc

Svako je vrijeme pravo vrijeme za Shakespearea. Njegove su misli vječne. Cijeli je svijet trenutno podijeljen, pedeset pedeset, lijevi i desni, crni i bijeli, muslimani i kršćani, vegani i mesojedi… Capuleti i Montecchi. Nije važno zbog čega se mrzimo, važno je samo da se mrzimo  Ali u takvom svijetu Romeo i Julija imaju drugačije planove i prioritete. Cijeli dan oni bi se samo voljeli“, rekao je redatelj Aleksandar Popovski.

U naslovnim su ulogama Žan Koprivnik i Julija Klavžar, ta ostale glume Ksenija Mišič, Vladimir Vlaškalić, Kristijan Ostanek, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Nejc Ropret, Mojca Simonič, Petja Labović, Blaž Dolenc, Davor Herga, Eva Kraš , Mateja Pucko, Klavdija Stanišič i Kleopatra Purica.
Prevoditelj je Srečko Fišer, autori adaptacije Aleksandar Popovski i Nina Kuclar Stiković, dramaturginja Nina Kuclar Stiković, scenograf Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja Jelena Proković, skladatelj Marjan Nećak, koreograf Žigan Krajnčan, dizajner svjetla Aleksandar Popovski.

Mariborski SNG u riječkom HNK ponovno gostuje već u ponedjeljak 22. studenoga glazbeno-scenskim spektaklom „Carmina Burana“ Carla Orffa pod ravnanjem maestra Simina Krečiča i u koreografiji Edwarda Cluga.

Edit: OTKAZUJU SE GOSTOVANJA IZ MARIBORA

Zbog loše epidemiološke situacije i brzog širenja koronavirusa i u Sloveniji i u Hrvatskoj te radi sigurnosti zaposlenika, otkazuju se nažalost oba gostovanja SNG-a Maribor u riječkom HNK, predstava “Romeo i Julija” 19. studenog i “Carmina Burana” 22. studenog 2021.

Kazališta će potražiti nove termine izvedbi gostujućih predstava o kojima ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

Posjetitelji koji su kupili ulaznice na blagajni Kazališta mogu, najkasnije do 27. studenog, ostvariti povrat novca dok će pretplatnici biti naknadno obaviješteni o novim terminima.

L.B.

Komentari