U riječkom Art-kinu premijerno prikazana inkluzivna inačica županijskog filma „Kaleidoskop“

78
Kaleidoskop

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije kojim se podiže svijest građana o važnosti poštivanja i uvažavanja različitosti, Primorsko-goranska županija premijerno je predstavila županijski promotivni film „Kaleidoskop“ koji je tim povodom prilagođen slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama.

Suradnja je realizirana s udrugom Filmaktiv, točnije njezinim inkluzivnim programom Film svima pokrenutim 2016. godine s ciljem prilagodbe sadržaja audiovizualne kulture osobama s oštećenjem sluha i vida te promicanja inkluzivnih kulturnih praksi čija Medijateke filmova do sada broji čak 51 naslov.

Premijera filma, koji poima naš zeleno-plavi dom kroz prirodne i kulturne ljepote ovog kraja, a ponajviše kroz ljude koji mu daju značaj, održala se u Art-kinu Croatia u Rijeci, a tim povodom, obratili su se, u ime Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina, ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković te redatelj filma Artem Dushkin i Maja Ogrizović, ispred inkluzivnog programa Film svima.

Ravnateljica Mišković izrazila je zadovoljstvo što je upravo ova ustanova odabrana za obilježavanje ovako važnog dana dok je redatelj Dushkin istaknuo koliko je bilo izazovno sažeti sve ljepote i raznolikosti županije u svega nekoliko minuta. Ogrizović je pozvala sve koje se u mogućnosti da osvijeste važnost prilagođavanja kulturnih sadržaja, ali i svakodnevice osobama s invaliditetom, a župan Komadina naglasio da prilagodbom filma, čija je središnja tema naš predivan zeleno-plavi zavičaj, šaljemo poruku da Primorsko-goranska županija mora biti dom u kojem svatko, bez obzira na svoje različitosti, može osjetiti pripadnost i doprinositi zajednici.

Projekciji filma prisustvovali su, uz ostale, pročelnici, ravnatelji županijskih ustanova, suradnici na filmu i članovi Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije i Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, a obraćanja su tim povodom bila prevedena na hrvatski znakovni jezik.

Po završetku programa u Art-kinu je održana premijera inkluzivne verzije filma „Snajka: Dnevnik očekivanja“, redateljice Tee Vidović Dalipi, samo dan nakon lokalne kinopremijere, u organizaciji udruge Filmaktiv te partnera.

Komentari