U Rijeci se 10. godinu zaredom obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT)

76

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u Rijeci ponosno 10. godinu zaredom obilježava 17. svibnja, Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia & Transphobia – IDAHOBIT). U Republici Hrvatskoj IDAHOBIT se obilježava od 2011. godine odlukom Sabora, a kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

Do sada, Rijeka je od 2013. bila jedini grad u Hrvatskoj koji službeno obilježava IDAHOBIT isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice. Ovaj dan od velike važnosti za razvoj demokratskog društva obilježava se u više od 130 zemalja diljem svijeta. Globalna tema IDAHOBIT-a ove godine je “Naša tijela, naši životi, naša prava” (eng.: Our Bodies, Our Lives, Our Rights), a njome se zahtijeva pravo da živimo svoju seksualnost i da se rodno izražavamo bez straha od fizičkog nasilja, takozvanih „konverzivnih terapija”, te prisilne sterilizacije transrodnih i interspolnih osoba.

Ova nas tema podsjeća da veliki broj LGBTIQ+ osoba diljem svijeta u svom svakodnevnom životu proživljava nasilje, diskriminaciju i manje mogućnosti od drugih.

Imamo pravo živjeti slobodno i dostojanstveno! Stoga, udruga LORI poziva sve naše sugrađane i sugrađanke na događanja u sklopu 10. IDAHOBIT tjedna u Rijeci kako bi se kroz međusobni razgovor i razumijevanje doprinijelo kreiranju plemenitijeg društva u kojem se poštivaju prava svih. Drago nam je da živimo u gradu na kojeg možemo biti ponosne – isticanje zastave duginih boja nije samo simbol poštivanja i prihvaćanja lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih osoba, već je poruka šireg značenja. To je izraz da ovdje želimo njegovati ljudsko dostojanstvo, da želimo promicati ono što je humano i pravedno, da nismo sebični i da želimo da svi mogu uživati u slobodni i sigurnosti. U današnje nesigurno vrijeme, kako u području ljudskih prava, tako i u području mira i očuvanja naših zajednica, ovo je vrlo važna poruka.

Program IDAHOBIT tjedna možete vidjeti na mrežnoj stranici udruge LORI OVDJE.

L.B.

Komentari