U Rijeci otkrivena još jedna slika čuvenog Gustava Klimta?

831

Život režira filmska uzbuđenja, uvjerili su se jučer u Muzeju grada Rijeke. Tijekom postavljanja slika Gustava i Ernsta Klimta te njihova suradnika Franza Matscha za predstojeću izložbu, dogodilo se izvanredno otkriće – pronađen je nepoznati slikarski rad. I to, po svemu sudeći, najvećeg od slikarske trojice, Gustava Klimta.

Sve se dogodilo slučajno, u probnom postavljanju slika na njihova izložbena mjesta. Unatoč pažljivom rukovanju slikom Sv. Cecilija, rubni dio starog lanenog platna koje nosi boju neočekivano se u rukama tehničara Matea Matijevića razdvojio. Riječ je o površini od desetak četvornih centimetara. No, i to je bilo dovoljno da se ispod platna sa slikom pojavi još jedno platno, koje pridržavalo gornje. Čim je primijetio što se dogodilo, tehničar je zaustavio podizanje na zid. On i kolega mu tehničar Danijel Rončević spustili su sliku u horizontalan položaj, na obližnji stol.

Pravi šok tek je uslijedio. Ljepilo korišteno prije 136 godina, kada je slika nastala, krenulo je dodatno popuštati. A platno se pažljivim ručnim podizanjem nastavilo razdvajati. Ono što se pokazalo na donjoj, skrivenoj površini zaustavilo je dah okupljenih kustosa. I donje platno nosilo je boju. Najprije se, na smeđoj podlozi, pokazao niz slova nanizanih u izraz „Gust. K“. Blijed od ljepila, ali jasno čitljiv. Potom i dio polja na kojemu se prepoznaju biljni motivi. Nevjericu je zamijenilo oduševljenje – je li to skraćeni oblik imena i prezimena Gustava Klimta? I dalje – je li Gustav Klimt upotrijebio neki svoj raniji rad da ojača novo platno? Možda zato što u nekom trenutku nije imao dovoljno adekvatnog platna za novu sliku ili zato što prvom slikom nije bio zadovoljan?

Da je riječ o radu Gustava Klimta, u Muzeju sada već nitko ne sumnja. Potvrde li atribuciju i dodatne analize – glas o novoj slici svjetskog umjetnika smjesta je otišao u Beč, pa će ovaj vikend tim povodom stići u Rijeku dvojica vodećih austrijskih eksperata za Klimta – to će značiti kako u Rijeci nemamo tri, nego četiri slike Gustava Klimta.
Hoće li u tom slučaju i nova slika naći svoje mjesto na predstojećoj izložbi u Muzeju grada Rijeke, ostaje vidjeti. Dva su oslikana platna u ovom trenutku samo manjim dijelom razdvojena. U Muzeju su odlučili ne činiti ništa dalje na svoju ruku i prepustili su predstojeći zahvat stručnjacima taj delikatan posao. Pitanja je u ovom trenutku više nego konačnih odgovora, ali vjerujemo kako će se i to vrlo brzo promijeniti.

“Netko je već rekao – život je ozbiljna stvar kojoj treba pristupiti na manje ozbiljan način. Ako je ikada to vrijedilo, onda je vrijedilo jučer, na prvog travnja. Ili prvog aprila, ako se komu tako više dopada, jer mu bolje “sjedi u uhu”. Jučer smo lansirali vijest o izvanrednom otkriću nove slike Gustava Klimta u Muzeju, računajući kako će uvijek biti onih koji se neće isprva dosjetiti kako je na djelu međunarodni dan šale. A i onih koji to hoće, ali će se svejedno dobro nasmijati.

U kojoj god ste se skupini našli, dobro je.  Muzej zahvaljuje svima koji su nas cijeli dan jučer nazivali i čestitali na sjajnom otkriću. Istina, ima takvih i danas. Valjda se malo sporije bude. Ravnatelju telefon nije prestajao zvoniti, s druge strane su bili žustri medijski poslenici. Posebno zahvaljujemo u ime našega tehničara Matea Matijevića, “najzaslužnijeg” za otkriće Klimtove nove slike, koji je u očima mnogih postao heroj dana, a čestitke mu ne prestaju pljuštati. Zaslužio je, zavidimo mu. Valjda će se i nama ostalima u Muzeju tako posrećiti.

Što nam slijedi poslije 1. aprila? Danas, 2. travnja 2021., muzeje su u nas zatvorili jer da je tako bolje zbog virusne epidemije. Znamo već, sljedeća dva tjedna su u tom pogledu ključna. Nije šala. I baš zato, smijeh nam je važniji nego ikad”, poručili su iz Muzeja grada Rijeke.

Izvor: Muzej grada Rijeke

Komentari