U Rijeci obilježen Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti

76
Obilježen Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti

U organizaciji učenika i profesora OŠ Škurinje na Židovskom groblju na Kozali, kod spomenika žrtvama Holokausta, prigodnim je programom obilježen Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

OŠ Škurinje organizira program obilježavanja ovog dana od 2012. godine, a provodi se u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka kroz projekt „Šafran“, koji za cilj ima upoznavanje učenika s činjenicama o Holokaustu te općenito, o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije.

Obilježavanje ovog dana nam je čast, ali i svojevrsna obveza, jer nove mlade generacije treba upoznati s temom i problematikom Holokausta“, rekla je učiteljica povijesti iz OŠ Škurinje Nevenka Ilić objasnivši kako je učenicima ova tema zanimljiva, ali kako im je treba predstaviti na njima primjeren i shvatljiv način. „Najzanimljivije im je kada ovu temu obrađujemo kroz književna djela, ali i kroz upoznavanje sa sudbinama konkretnih ljudi s imenom i prezimenom. Na taj način oni se s njima mogu poistovjetiti, pogotovo s djecom koja su tada bila njihovih godina i koji su nažalost stradala u strahotama rata i Holokausta“, rekla je Ilić.

U ime Grada Rijeke obilježavanju su prisustvovali zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski.

Holokaust nikada ne smijemo negirati. O toj temi treba progovarati kako se takvo nešto više nikada nigdje u svijetu ne bi ponovilo“, rekla je zamjenica Krpan i čestitala učenicima i profesorima OŠ Škurinje na hrabrosti progovaranja u Holokaustu. „Uvjerena sam da vi nikada nećete samo proći pored kukastog križa ili nekog drugog neprimjerenog znakovlja bez da na to reagirate. Isto tako vjerujem da ćete reagirati na svaki slučaj netolerancije i grubosti prema drugima u svojoj okolini, jer vas tome uče vaši profesori i vaši roditelji i vjerujem da je to najvažnija poruka koju danas šaljemo iz Rijeke. Poruku mira i tolerancije“, rekla je Krpan i izrazila suosjećanje sa svim žrtvama Holokausta te iskazala sućut svim članovima njihovih obitelji.

Potpredsjednica Židovske općine Rijeka Rina Brumini istaknula je kako je obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust važan dan za židovsku zajednicu u Rijeci. „To je dan kada se kolektivno sjećamo žrtve Holokausta i vremena Drugog svjetskog rata kada su nažalost stradali mnogi članovi židovske zajednice s područja Rijeke i okolice i drago mi je da učenici i profesori OŠ Škurinje svake godine s dignitetom obilježavaju ovaj dan“, rekla je Brumini.

U sklopu programa, tradicionalnu su, prema židovskom običaju na spomenik žrtvama Holokausta položeni kamenčići.

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

L.B.

Komentari