U Poneštrici se obilježava Tjedan svjetlosti u čast Nikoli Tesli

53

Od 10. do 17. srpnja Poneštica u svojem kutku na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske organizira „Tjedan svjetlosti“ u čast Nikoli Tesli. Sam početak događaja započinje na Teslin rođendan, 10. srpnja kada će se u izlogu Poneštrice upaliti svjetlo koje će gorjeti tijekom čitavog Tjedna svjetlosti.

Svjetlo će poteći iz „Tesline lampe“ – jednog od rasvjetnih tijela iz kolekcije koja će tijekom čitavog tjedna biti izložena u galeriji. Riječ je o proizvodima tvrtke Lika svjetlo čija je tvornica smještena u blizini rodnoga mjesta Nikole Tesle, Smiljana.

Kolekcija koja se prezentira sastoji se od više izuzetno zanimljivih rasvjetnih tijela. Sama pak Teslina lampa svojim dizajnom asocira na čudesni Teslin toranj budućnosti, Wardenclyffe Tower čija je, nažalost, zbog čitavog spleta po Teslu nepovoljnih okolnosti, nerealizirana namjena bila opskrbiti svijet bežičnom, besplatnom energijom. Dizajnerica Klara Marelić kreirala je Teslinu lampu kao jedinstven suvenir koji predstavlja hommage toj plemenitoj i velebnoj viziji jedinstvenog svjetskog znanstvenika podrijetlom iz Smiljana. Ta lampa ne samo oblikom, već i unutrašnjom žičanom konstrukcijom predstavlja živu iskreću stilizaciju čuvena Teslina tornja i ta će iskra obilježiti čitav Tjedan svjetlosti u Poneštrici. Vrijedi napomenuti i to da je riječ o djelu koje je, među ostalim, bilo izloženo na Hotel Industry Forumu u Portugalu, na Lux Live Festivalu rasvjete u Londonu, kao i na Zagreb Design Week-u i za koje je autorica osvojila prestižnu nagradu na Design Districtu u Rovinju 2019., poručuju organizatori događaja.

Komentari