U Opatiji održano predavanje „Biospeleologija i podzemlje Učke“: Istraženo 10 špilja i jedna jama u neposrednoj blizini i na prostoru Parka prirode Učka

101
Biospeleologija i podzemlje Učke
Foto: David Dianezevic

U dvorani opatijske Gradske knjižnice i čitaonice „Viktor Car Emin”, u petak je održano predavanje Biospeleologija i podzemlje Učke, u organizaciji Javne ustanove Park prirode Učka i Udruge studenata biologije – BIUS. Predavanje je održala Dora Kermek, članica Udruge BIUS i studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Biospeleologija

Na predavanju je prezentirana je biospeleologija znanstvena grana koja se bavi proučavanjem podzemnih staništa, organizama koje ih nastanjuju i njihovih međusobnih odnosa. Iako većinu Hrvatske prekriva krški reljef prepun špilja, jama i kaverna, većina podzemlja, kao i organizmi koji tamo žive, nisu istraženi.

Biospeleologija i podzemlje Učke

Studentski projekt „Podzemlje Učke 2022.“ pokrenut je ponajviše kako bi se obogatila znanja o podzemnoj fauni Republike Hrvatske. Pomoću prikupljenih podataka o skupinama i vrstama beskralježnjaka koji obitavaju u posjećenim špiljama i jamama Parka prirode Učka moći će se odrediti njihova rasprostranjenost i raznolikost. Osim prikupljanja znanstvenih podataka, kroz ovaj projekt se educiraju mladi biospeleolozi za terenski i laboratorijski rad potreban za provođenje znanstvenih istraživanja. Kroz edukativna predavanja za škole i širu javnost, ističe se važnost očuvanja prirode i prirodnih resursa s naglaskom na podzemna staništa. Projekt je financiran od strane Studentskog centra u Zagrebu, Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu i Studentskog zbora Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Lažištipavac
Foto: Dora Kermek

Istraženo 10 špilja i jedna jama

Na predavanju su također predstavljeni rezultati dosadašnjih istraživanja, u sklopu navedenog projekta. Tijekom terenskog istraživanja istraženo je 10 špilja i jedna jama u neposrednoj blizini i na prostoru Parka prirode Učka. Konačni je rezultat stvaranje vrijedne biospeleološke zbirke.

„Kako bi se podaci upotpunili, istraživanje se nastavlja i iduće godine kroz projekt Podzemlje Učke i Ćićarije 2023.“, koje će provesti Sekcija za biospeleologiju Udruge studenata biologije – BIUS u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka, Hrvatskim biospeleološkim društvom i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu.“, najavila je Kermek.

rabakova pećina
Foto: Dora Kermek

Podzemna staništa jedna su od najznačajnijih prirodnih posebnosti Hrvatske

Obilježena su nedostatkom svjetla, relativno malom količinom hrane, vrlo visokom relativnom vlažnošću, relativno stabilnom temperaturom zraka i vode. Ovakve posebnosti dovele su do razvoja sasvim drugačijih prilagodba kod životinja pa se zbog toga u mnogočemu razlikuju od onih koje žive u nadzemnim staništima. Iz tog razloga biospeleološka istraživanja i ovakvi projekti iznimno su važni za prikupljanje podataka o podzemnoj flori i fauni, kako na području Parka prirode Učka, tako i u ostatku Hrvatske.

vela peć
Foto: Dora Kermek
vela peć
Foto: Dora Kermek

L.B.

Komentari