U Opatiji održan prvi dan konferencije „Kriza mentalnog zdravlja – Djeca i mladi 2030.?!“

93
Kriza mentalnog zdravlja djeca i mladi 2030

U Opatiji, 09. listopada 2023. godine u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije održan je prvi dan međunarodne konferencije „Kriza mentalnog zdravlja djeca – Djeca i mladi 2030.?!“

Dvodnevna stručna konferencija održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, a okupila je više od 500 predstavnika znanstvene i stručne javnosti na temu porazne statistike mentalnog zdravlja u mlađoj populaciji i s njim povezanih izazova.

Složenost teme mentalnog zdravlja, pogotovo u mlađoj populaciji, zahtjeva interdisciplinarnu i intersektorsku suradnju pa je prvi dan konferencije predstavio veliki broj stručnjaka i širok raspon tema iz ovog područja.

Kriza mentalnog zdravlja djeca i mladi 2030

„Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kao preventivnoj ustanovi, u fokusu interesa su oboljenja čija je prevalencija značajno porasla pa tako nastojimo preventivno djelovati i u području problema i oboljenja mentalnog zdravlja. Cilj je suradnjom postići  pomake u ovom području. Pandemija bolesti COVID-19 svakako je ubrzala pojavnost mentalnih oboljenja te danas imamo višestruk porast različitih problema s mentalnim zdravljem kod mlađe populacije“ – rekao je ravnatelj NZZJZ PGŽ doc. dr. sc. Željko Linšak, dipl.sanit.ing.

U uvodnom dijelu konferencije javnosti je predstavljen  isječak iz predstave „Mreža: Nema natrag“ u organizaciji Udruge Hepatosa Rijeka i izvedbi Kazališta mladih Rijeka, a nastavak programa bio je posvećen Krizi mentalnog zdravlja, samoozljeđivanju i suicidu kod djece i mladih, provedbi programa PoMoZiDa, ulaganju UNICEF-a u mentalno zdravlje djece i mladih u Republici Hrvatskoj i probiru mentalnog zdravlja YP CORE u PGŽ-u.

Kriza mentalnog zdravlja djeca i mladi 2030

Drugi blok konferencije doveo je mnogobrojne  goste – predavače te prezentirao različite stručne teme – važnost i načine rada s udomiteljima i posvojiteljima kao preduvjet uspješnosti psihoterapijskog rada s djetetom, geštalt psihoterapiju, poremećaje iz spektra autizma iz prizme dječjeg psihijatra te primjere rada Grupe za kockare u Centru za ovisnosti NZJZ PGŽ i radu s mladima LGBTQ + zajednice.

Treći blok konferencije definirao je i unaprjeđenje sustava kvalitete unutar sustava preventivnih programa u Republici Hrvatskoj, ulaganja u znanstveno utemeljene programe prevencije Agencije za odgoj i obrazovanje te program RASTIMO ZAJEDNO.

Konferencija je dio „Višekomponentnog programa prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama“ kojeg provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije uz potporu Ministarstva zdravstva, a prvi dan održavanja bio je posvećen temi mentalnog zdravlja u širem smislu.

Komentari