U Muzeju grada Rijeke otvorena izložba slika Radovana Kunića „Četiri godišnja doba?“

116
izložba slika Radovana Kunića „Četiri godišnja doba?“

Jedan od najistaknutijih riječkih umjetnika mlađe generacije, Radovan Kunić, u Muzeju grada Rijeke izlaže novi ciklus radova pod nazivom „Četiri godišnja doba?“

Kunić se ovaj put predstavlja site-specific serijom recentnih slika, nastalih u proteklih godinu dana promišljajući industrijski prostor nekadašnje upravne zgrade Rafinerije šećera. Slike su izrađene tehnikom ulja na platnu, a ne pokazuju samo umjetnikovo vrsno vladanje tradicionalnim tehnikama kao što su ulje na platnu i crtež, nego i njihovo transponiranje u suvremene multimedijalne i intermedijalne prakse, koje uključuju animaciju, instalaciju i video. Izložba je koncipirana imajući na umu izazov interpolacije suvremenog umjetničkog djela u povijesnu zgradu – spomenik kulture, koja u ovom slučaju ima ulogu muzeja.

Posjetitelje su na otvorenju pozdravili umjetnik Radovan Kunić, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, zamjenik v.d. ravnatelja Muzeja grada Rijeke Velid Đekić i autorica izložbe, kustosica Muzeja grada Rijeke Sabrina Žigo.

izložba slika Radovana Kunića „Četiri godišnja doba?“

Zamjenica Krpan istaknula je kako vjeruje da ova izložba posjetitelje neće samo oduševiti svojom estetskom vrijednošću već će ih potaknuti i na duboka promišljanja.

Grad Rijeka doista je posvećen poticanju i podržavanju umjetnosti i kulture, o čemu svjedoči upravo ova Palača, odnosno Muzej grada Rijeke u kojem se nalazimo, ali i gotovo potpuno obnovljen i dovršen Art kvart u Benčiću. Izložba riječkoga umjetnika, govori upravo u prilog svemu tome, stoga čestitam dvojcu koji je zadužen za realizaciju ove izložbe, autoru Radovanu Kuniću, koji donosi svoj osobni izričaj i interpretaciju “Četiri godišnja doba” na jedinstven i inspirativan način te kustosici Sabrini Žigo, čija strast prema umjetnosti i sposobnost da prepozna izvanrednost u radovima umjetnika, predstavlja važan dio naše umjetničke zajednice“, istaknula je zamjenica Krpan.

izložba slika Radovana Kunića „Četiri godišnja doba?“

Motiv četiri godišnja doba doživio je u povijesti umjetnosti brojne interpretacije, a Kunić ga vidi u formi pitanja, implicirajući neizvjesnosti i kontradikcije prirodnih i društvenih procesa današnjice. Slike pokazuju Kunićevu fascinaciju prirodom, okupiranost njenim senzacijama koje prenosi u pejzaže velikih formata, s pomno i dugo slikanim detaljima. U inicijalno pejzažne i žanr-slike uvodi autohtone objekte koji, usprkos svojoj začudnoj prisutnosti, konotiraju moguća značenja i otkrivaju umjetnika senzibiliziranog za sve kompleksniju svakodnevnicu suvremenog čovjeka.

Radovan Kunić rođen je u Rijeci 1987. godine. 2012. godine diplomirao je kiparstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od tada aktivno djeluje na umjetničkoj sceni, izražavajući se pretežno u mediju slikarstva. Pored slikarstva, stvara i u medijima kao što su animacija i instalacija. Sudjeluje na međunarodnim simpozijima i rezidencijama (Belgija, SAD, Njemačka) te izlaže na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a njegovi se radovi nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Autor je javnog rada – mozaika „Mehanizam“ koji se nalazi na riječkom Molo longu. Od 2015. radi kao asistent na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Izložba „Četiri godišnja doba?“ u Muzeju grada Rijeke ostaje otvorena do 3. prosinca.

Komentari