“U lovu na kozmičke zvijeri: tajna prehrane crnih rupa”, predavanje astrofizičarke Lane Ceraj u Gradskoj knjižnici Rijeka

340
crna rupa

U četvrtak 5. listopada u 17 sati u sklopu programa American Cornera Rijeka u Ogranku Trsat čeka vas uzbudljivo putovanje svemirom. 

Lana Ceraj je astrofizičarka iz Zagreba. Otkad je završila doktorat na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, od 2020. godine radi kao postdoktorska istraživačica na Institutu Ruđer Bošković. U svom profesionalnom radu fokusira se na istraživanja u području astronomije koristeći podatke dobivene pomoću radio-teleskopa VLA i LOFAR, kao i svemirskog teleskopa Gaia. Koristeći podatke dobivene ovim teleskopima, proučava aktivne galaktičke jezgre, međuzvjezdanu tvar te dvojne sustave zvijezda Mliječnog puta. U slobodno vrijeme bavi se popularizacijom znanosti putem svojih profila na Facebooku, Instagramu i TikToku pod nazivom “U lovu na kozmičke zvijeri“, gdje približava astronomske teme hrvatskoj javnosti svih dobnih skupina.

U predavanju “U lovu na kozmičke zvijeri: Tajna prehrane crnih rupa” pričat će o tome kako se vrše astronomska istraživanja te kako nam ona pomažu otkriti gdje se skrivaju neke od najsnažnijih pojava u svemiru – kozmičke zvijeri.

Prijave se primaju putem obrasca ovdje

Komentari