U lovranskoj Galeriji Laurus otvorena ”Svjetlarna Lovran” – trotjedna igra svjetlom kao medijem

31
Foto: Marin Aničić
U lovranskoj Galeriji Laurus, u četvrtak 25. studenog 2021.g. otvorena je “Svjetlarna Lovran”, kulturno-umjetnički projekt studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji ovime predstavljaju Platformu za eksperiment 4.2., osmišljenu za sadašnje generacije studenata od strane bivših studenata Akademije.
U fokusu istraživanja je medij svjetla, a program je koncipiran u formi ‘’work in progress’’ radionice u trajanju od tri tjedna gdje studenti u suradnji s pozvanim stručnim suradnikom Damjanom Šporčićem, s istim scenskim elementom kulisa i video projekcija, zajedno kreiraju ambijente za nove prostore igre i nova događanja za publiku, na licu mjesta.  Studenti koji u njemu sudjeluju su Katarina Kožul, Doris La Mazza, Marko Mrvoš, Filip Novak, Tena Njegovan, Kaja Resman i Sara Viljušić, pod mentorstvom prof. Lare Badurina.
Svjetlarna Lovran
Foto: Marin Aničić
Od ponedjeljka 29. studenog Galerija Laurus se ponovno pretvara u radionicu te studenti zajedno sa svojim mentorima rade na drugom postavu. Drugi postav otvara se u četvrtak 2. prosinca u 17.00 sati te se može doživjeti tog i sljedećeg dana, 3. prosinca, od 17.00 do 20.00 sati. Cijeli se ciklus ponavlja još jednom pa tako studenti ponovno pretvaraju galeriju u radionicu te stvaraju i treći postav “Svjetlarne Lovran”, koji će za posjetitelje biti otvoren 9. i 10. prosinca od 17.00 do 20.00 sati.
Ulaz je besplatan, a zbog koncepta postava i epidemioloških mjera, Galeriju posjetitelji mogu razgledati po principu ‘pet po pet’. Za ulazak i boravak u Galeriji te razgledavanje “Svjetlarne Lovran” obavezno je korištenje medicinske maske ili maske za lice te održavanje potrebnog fizičkog razmaka.
Svjetlarna Lovran
Foto: Marin Aničić
Podsjetimo, “Svjetlarna Lovran” je projekt koji se naslanja na ”Susjedstvo Lovran’’ – niz kulturnih događaja koji su se prošle godine odvijali u sklopu projekta ”27 susjedstava’’ Rijeke 2020 –  Europske prijestolnice kulture u Lovranu. Kako je posjećenost programa susjedstva Lovran bila iznimno velika, posebice dio projekta koji je odrađen sa slovenskom umjetničkom skupinom ‘’Svetlobna gverila’’ čiji su članovi u Starom gradu u Lovranu postavili svjetlosnu instalaciju ‘’Oblaci’’, Općina Lovran odlučila je podržati kulturno umjetnički projekt koji bi se u ovom periodu svake godine odvijao u Lovranu, a čiji bi glavni motiv bio svjetlo.
Svjetlarna Lovran
Foto: Marin Aničić
L.B.

Komentari